„Merülés két táncművész testén és elméjén keresztül” – A Trafóba költözik a Loop, a Tünet előadása

2017 október 24. kedd, 8:21

A ‘LOOP – merülés két levegővel’ október 30-án látható a Trafóban Furulyás Dóra és Szász Dániel közreműködésével.

A Loop merülés két táncművész testén és elméjén keresztül. Szász Dániel az ösztönök világába szervez expedíciót, hogy kiderítse, mivel lehet és mivel veszélyes együtt élni az ember legrejtettebb természetéből. Furulyás Dóra sajátos elmetérképet rajzol meg a mindannyiunk agyában pörgő félelmekről, elvárásokról és görcsökről. Az önmagukba merülés egyre mélyebb és mélyebb köreiből sikerül új emberként, győztesen kikerülniük? Vagy minden kezdődik elölről?

A Tünet Együttes legfrissebb előadása az idei évadtól a Trafóba költözik. Első előadás október 30-án, hétfőn. Előtte azonban 25-én, szerdán újra látható a Jurányi Házban a Budapest Pride Fesztivál egyik kedvenc programja, a Négy fal között – avagy zárt ajtók, tárt lábak. A leghúzósabb szexuális titkainkat feldolgozó darab rendezője Ördög Tamás, a Dollár Papa Gyermekei színész-rendezője.

Loop / Fotó: Mészáros Csaba

Interjúrészlet az alkotókkal a Kapcsol.be blogról:

Hogyhogy újra elővettétek a Lomtalanítást és hogy került képbe mellé a Loop?

Réka: Már nagyon régóta dédelgettem magamban ezt a tervet, hogy kifejezetten Dórinak adhassam oda a Lomtalanítást. Úgy éreztem, én fizikálisan már nem tudom azt nyújtani benne, amit kéne. Ez egy 25 perces szóló, amiben a folyamatos mozgás mellett, folyamatos duma is van. Iszonyatos kihívás, amiben ritka, hogy egy táncos helyt tud állni, de Dóriban megvan ehhez az erő. A Loop elkészítésére tavaly kértem fel Danit. Úgy gondolom, minden előadóművész életében elérkezik a pillanat, amikor megérik egy szólóra vagy valamiféle önvallomásos helyzetre.

Dani viszont nem beszél a Loop-ban. Ez valahogy tükrözi is a férfi-női ellentétet?

Dani: Ez nem volt eltervezve, így alakult. A Tünet Együttes előadásaiban sokszor keveredik a mozgás és a beszéd, de én ezzel a darabbal inkább a mozgás kifejezőeszközeihez szerettem volna visszatalálni. A férfi ösztönvilágot választottam témának, ami a csupasz mozgással kéz a kézben jár.

Dóri: A Lomtalanítás szövegére én nem, mint női szövegre gondolok. Ilyen gondolatok valószínűleg sok ember fejében megszületnek időnként, csak nem mindenki meri őket kimondani. Ez a fajta döntésképtelenség, mikor ide-oda billegsz, hogy mit is kéne csinálnod, férfiben és nőben egyaránt megvan. A nő mondja ki a szavakat, de a téma és a helyzet inkább emberi dolog.

Mennyire volt nehéz ezeket az agymenéseket mozdulatokba átültetni? Történetté alakítottátok a férfi és a nő gondolatait vagy inkább lelki állapotokat közvetítetek?

Dani: Nem történetek. A belső konfliktus kifejezésére kerestünk eszközöket. Bár nálam inkább ez fordítva volt, a mozdulat után jött az értelmezés. Az érzet és a gondolat között félúton járt bennem valami, ami mozdulatokká artikulálódott. Ezeket tudtam aztán verbalizálni.

A Lomtalanításban a szöveg ehhez képest már előbb megvolt, mint a mozdulat?

Réka: Nálunk sem történet, hanem egy érzelmi ív bontakozik ki. A 25 perces vallomás finoman indul, de a végére elég durva helyre érkezik meg. A mozgás nem elpantomimezi a szöveget, hanem egy másik síkon is lehetővé teszi az önkifejezést. Eluralkodik az emberen a fizikai kimerültség, ami a szövegmondás érzelmi állapotára is nagy hatással van. A néző látja a nőt elfáradni, és azon a határon is túlnyomni magát, ahol már teljesen összekavarodnak a dolgok és kicsúszik a kezei közül a kontroll.

Loop / Fotó: Mészáros Csaba

Lehet konkretizálni, hogy mi a férfinek és mi a nőnek a problémája ebben a két darabban?

Dani: A férfi problémája az ösztönvilágából feltáruló sötét oldal, ami a gyilkoláshoz vezethető vissza. Érzem, hogy van bennem valami, ami a vadállatból itt maradt, ami gyilkolni is képes, és talán még vágyik is rá, hogy megtegye. A civilizált énem számára ez egy konfliktus, amivel egyszerűen nem tudok mit kezdeni. Egy dolgot tudok csinálni, elfojtani, de az nem megoldás, mert amit elfojtasz, az időről időre előtör és az indulat hatalmassá nő. Ilyenkor fenn áll a veszélye annak, hogy valami olyasmit csinálsz, amivel később nehéz lesz szembenézni. Ez az értelem- és az ösztönvilág fura konfliktusa, amit én erősen érzékelek magamban. Persze, ezt nem úgy kell elképzelni, hogy minden nap vissza kell fognom magam, hogy ne öljek meg valakit. Szeretem általánosítani ezt a problémát, mert azt gondolom, hogy ez ott húzódik a társadalom tudatalattijában, és feszültséget okoz a férfiakban. Már nem kell ölnöd azért, hogy eltartsd a családod.

A teljes interjú itt olvasható.