4 kecskeméti táncos is felvételt nyert a világhírű Akram Khan Company művészéhez

2017 november 02. csütörtök, 9:06

A kecskeméti színház balett társulatából négyen(!) is felvételt nyertek a világhírű Akram Khan társulat művésze, Nico Monaco kortárstánc kurzusára a franciaországi Le Suds Arles Fesztiválon! A tapasztalatokról Barta Dóra, a KCB vezetője mesélt.

A világ élvonalába tartozó társulatoknál tették próbára tehetségüket és felkészültségüket a Kecskemét City Balett táncosai az elmúlt nyáron. A tapasztalatok olyannyira pozitívak, hogy azóta több neves koreográfus is jelezte: szívesen dolgozna együtt a KCB társulatával.

A KCB négy tagja, Szőllősi Krisztina, Varga Lotti, Földesi Milán és Szóka Roland is felvételt nyert arra a kortárstánc kurzusra, amelyet a franciaországi Le Suds Arles Fesztiválon tartott Nico Monaco a világhírű Akram Khan társulat kiemelkedő művésze. Szőllősi Krisztina ezen kívül az angol Eastman Summer Intensive workshopra is meghívást kapott. A szakmai fejleményekről, és tapasztalatokról Barta Dórát, a KCB vezetőjét kérdeztük.

– Óriási érdeklődés kísérte mindkét eseményt! A világ legkülönbözőbb pontjairól, nemzetközi szinten jegyzett társulatoktól jelentkeztek táncosok, akik közül az elmúlt években elvégzett munkájukat bemutató portfólió alapján választották ki azokat, akik részt vehettek a workshopokon. Szakmai szempontból nagyon fontos megerősítés volt számomra, hogy a Kecskemét City Balettből négy művész is a kiválasztottak közé kerülhetett. Ennél már csak arra lehetünk büszkébbek, hogy felkészültségükkel, ott mutatott teljesítményükkel kivívták a program vezetőinek elismerését. A workshopot követően többen jelezték: szívesen dolgoznának a KCB-vel, mert táncosaink munkája felkeltette érdeklődésüket.
Az évad elején adtuk hírül Domán Dalma, a KCB meghatározó művészének távozását, aki az egyik legismertebb holland kortárs táncműhely tagjaként folytatta pályafutását.

– Dalma Rotterdamba, a Scapino Balett társulatához szerződött. Érthető módon egyik szemem sír, a másik nevet, hiszen az intenzív közös munkából engedtem tovább egy kiváló kvalitásokkal rendelkező táncost, másrészt viszont büszke vagyok rá, hogy mára elmondhatjuk: a Kecskemét City Balett tagjai közt vannak nemzetközi mércével mérhető művészek. Dalma korábban is részt vett külföldi társulatok próbatáncain, s mivel akkor nem járt sikerrel, megérett benne az elhatározás, hogy itthon, mégpedig a szárnyaim alatt tegyen szert több tudásra: azzal a szándékkal keresett meg akkor, hogy velem akar dolgozni, fejlődni szeretne szakmailag. Nagy tudásvágya, szorgalma, eddig juttatta. Mára beérett az elvégzett munka, tudomásom szerint Dalma volt az egyetlen a több száz jelentkező közül, aki felvételt nyert a Scapinoba Balett társulatához! Sok sikert kívánok neki, közben öröm látnom, hogy a társulatunkban milyen komoly potenciával rendelkező művészek dolgoznak most is.

A nyár arra is alkalmat adott, hogy a KCB „hazai pályán” megrendezze első tánchetét, amelyet a város közönsége előtt is kinyitott.

– Két olyan művészt kértem fel kurzusok megtartására, akiknek személyisége, tapasztalatai, eddigi életútja a garancia arra, hogy mind a professzionális művészeknek, mind a táncművészet iránt érdeklődő kezdőknek szemléletformáló, ugyanakkor élményszerű tapasztalatot nyújthatnak. A neves klasszikus balettmestert, Keveházi Gábort, azt hiszem, nem kell bemutatni a közönségnek, hiszen elismerések sora követte eddigi táncos és balettmesteri pályafutását. A másik művésztanár Sara Squotti Olaszországból érkezett hozzánk, világjárt, nemzetközi palettán elismert művész, a legújabb trendek értő képviselője. Rendkívül fontosnak tartottam, hogy a workshopot kinyissuk a város közönsége előtt. Fantasztikus élmény volt, hogy tavaszi nyílt napunkhoz hasonlóan, most is sokan vállalkoztak rá, hogy együtt tréningezzenek velünk. Szívemnek nagyon kedves tapasztalat volt, hogy a kezdő és haladó szinten lévő fiatalok mellett sok felnőtt jelentkezőnk is volt. A workshop minden résztvevő számára bepillantást engedett a professzionális táncosok világába, s azt remélem, hogy akik ott voltak, és részt vettek a tréningeken, más szemmel nézik a KCB jelenleg látható és következő produkcióit.

Kecskeméti Katona József Színház