Góbi Rita előadása is bekerült az Aerowaves idei 20 legjobb produkciója közé

2017 november 13. hétfő, 8:17

A Góbi Rita Társulat Reptében című szóló táncelőadása bekerült az Aerowaves 20 legjobb idei táncprodukciója közé. Jövőre így ez a darab képviseli Magyarországot az egyik legjelentősebb nemzetközi kortárs tánc rendezvényen, a Spring Forward Fesztiválon.

Góbi Rita Társulat: Reptében (fotó: Piti Marcell)

Góbi Rita Társulat: Reptében (fotó: Piti Marcell)

A társulat a Reptében (Volitant) című produkciót 2017 májusában mutatta be a Bethlen Téri Színházban. A szólóelőadás a ’már nem itt’ és a ’még nem ott’ köztes állapotát mutatja be, és az átmenetek és a metamorfózisok világába kalauzol.

Koreográfusa és előadója Góbi Rita, a különleges morzejelekre és repetitív zörejhangokra építő zenéjét Szegő Dávid szerezte, a világítás pedig a cseh Pavla Beranová munkája. A darab koreográfiája 2017 májusában a Valenciában megrendezett Festival 10 Sentidos versenyen különdíjat kapott, illetve szerepelt a portugáliai Almada International Dance Festival programjában.

Góbi Rita Társulat: Reptében (fotó: Mészáros Csaba)

Góbi Rita Társulat: Reptében (fotó: Mészáros Csaba)

Az Aerowaves európai táncszínházak, – fesztiválok és táncszakmai szervezetek platformja, amely évek óta biztosítja a fiatal kortárstánc társulatok részére a nemzetközi kiugrás lehetőségét. Tagjai minden évben, pályáztatás útján, több mint 700 beküldött alkotás közül 20 új előadást választanak ki. Ezeknek a produkcióknak bemutatkozási lehetőséget biztosít a minden év tavaszán megrendezett Spring Forward fesztiválon – amely 2018 márciusában Szófiában kerül megrendezésre – és más partnerfesztiválok is meghívják a kiválasztott tánctársulatokat és koreográfusokat.

“És ez a mű nem adható át. Ilyen formában, ilyen intenzitással csakis Góbi táncolja és táncolhatja el. Úgy tűnik, az alkotói csapatban mindenki Góbira figyelt, az ő lénye volt a fókusz, köré szerveződött a pillanatok sorozata, amit végül színpadnak, előadásnak, színháznak nevezünk. Ezért nem lehetett nála erősebb még a ‘morzejelekkel, akusztikus, elektronikus és repetitív zörejhangokkal’ operáló, olykor fül- és lélekfájdító zenei egyveleg sem, amelynek pedig szinte minden eleme mozdulatként is leképeződött. És az előadó a fehér háttér és a fekete balettszőnyeg fehérrel jelölt háromszögének fogságából sem lép ki, majd csak a meghajlásait intézi kívül, akkor viszont következetesen távol tartja magát a varázslat helyétől. Úgy tűnik, egy rendkívül tudatos, keményen hideg misztériumba avatódtunk”írta az előadásról Péter Márta a tanckritika.hu-n.

Góbi Rita Társulat: Reptében (fotó: Mészáros Csaba)

Góbi Rita Társulat: Reptében (fotó: Mészáros Csaba)

A Reptében legközelebb a dunaPart – Kortárs Előadóművészeti Platformon lesz látható december 1-én délután 13.30-kor a Bethlen Téri Színházban.

A 20 kiválasztott előadás listája itt található.

 
 

Kapcsolódó anyagok