Néptáncos legenda Sopronban – Itt a János vitéz Novák Tata rendezésében!

2017 november 14. kedd, 12:11

Novák Ferenc, a magyar népzenei élet legendás, 86 éves koreográfusa, rendezője, etnográfusa a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttessel állította színpadra a János vitéz című produkciót a soproni Petőfi Színházban. Az óvodás, alsós és felsős bérletes közönség összesen 17-szer láthatja a Petőfi Sándor művéből készült mesetáncjátékot.

Novák Ferenc, vagy ahogy művészberkekben hívják „Tata” több mint tíz évvel ezelőtt a Honvéd Táncszínházzal alkotta meg az előadást, amelyet aztán Marosvásárhelyen a Maros Művészegyüttessel is színre vitt nagy sikerrel. Ő úgy számolta, hogy összesen már vagy 500 alkalommal láthatták a nézők a produkciót. A szöveget a fia, Novák Péter írta, a zene pedig Rossa László munkája.  A díszlet, jelmez Bandi Kati és Imrik Zsuzsa nevéhez fűződik.

A Nemzet művésze címmel kitüntetett Kossuth-és Erkel-díjas, érdemes művész úgy gondolja, a János vitéz ebben a formájában, a tánc nyelvén is ugyanazt kell, hogy jelentse a közönségnek, mint, amit az eredeti Petőfi-mű, hiszen egy örök érvényű mesés történet ez. Gyermek, felnőtt találhat benne igazi örömet, tanulságokat, színházi élményt.

 Ezért ő minden korosztálynak ajánlja a táncos mesét, amelyből rendezői szándékkal csökkentette a nagyon „szirupos részeket”, viszont előtérbe helyezte a humorral átitatott jeleneteket.

A Maros Művészegyüttes előadása november 23-ig szerepel a soproni teátrum műsorán.

(Novák Ferenccel rövidesen beszélgetést láthatnak a soproni színház által készített Páholy című videómagazinban a János vitézről, pályafutásáról, a legendás István, a király előadásról és arról, melyik tánc is fejezi ki hűen az életét.)