Társulattá alakul a jövőre 10 éves Willany Leó

2017 november 23. csütörtök, 7:00

A Magyarországon egyedülálló módon, improvizációs táncszínházként működő Willany Leó 2018-ban ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját.

Fotó: Willany Leó

Fotó: Willany Leó  / Futár Ernő

A Willany Leó Kompánia közleménye:

Az elmúlt évtized során a közönség soraiban tisztelhettünk már neves színművészeket, rendezőket, írókat, kritikusokat, és legnagyobb örömünkre a Magyar Táncművészeti Főiskola és a Budapesti Kortárstánc Főiskola növendékeit is. A 2008-as alapítás óta több mint 300 előadáson vagyunk túl. Ez idő alatt a program fokozatosan egyre változatosabbá s színvonalasabbá vált, a fellépők listája mind magyar, mind nemzetközi vonatkozásban elismert táncosokkal és zenészekkel bővült.

Fotó: Willany Leó

Fotó: Willany Leó / Futár Ernő

Estjeinken nagy számban képviseltetik magukat visszatérő fiatal táncosok, akik immár évek óta tartoznak a Leó állandó fellépői közé. Ez az összeszokott csapat elindult a társulattá válás útján, melyet alátámaszt az a tény is, hogy a szereplésükkel zajló estek immár túlmutatnak az örömzene és –tánc együtteséből létrejövő jammelésen, s valódi előadásként is megállják helyüket. Grecsó Zoltán alapító és művészeti vezető ezért döntött úgy, hogy megalakítja a Willany Leó Kompániát, mely a Willany Leó improvizációs estjeivel váltakozva, havi rendszerességgel jelentkezik. A táncosok kitartó és profi munkájának elismeréseképpen ezúton lehetőséget biztosítunk arra, hogy ezek a fiatalok szervezettebb keretek között is kipróbálhassák magukat, így mintegy jutalomjátékot ajánlva nekik. Ezen előadások nem csupán a fiatal táncosgenerációnak teremtenek bemutatkozási és rendszeres gyakorlási lehetőséget, de egyúttal módot adnak arra is, hogy a kortárs művészetek kedvelői bepillantást nyerjenek abba az alkotói folyamatba, melynek nyomán a táncosok ötletei format öltenek.

Fotó: Willany Leó

Fotó: Willany Leó / Futár Ernő

A Willany Leó Kompánia előadásait januártól havi egy alkalommal a Három Holló Irodalmi Kávéház és Színház pinceszínpada fogadja be, ezzel ünnepelvén a társulat megalakulását, s a nekik otthont adó helyszínnel kötött barátságot. A Három Holló november 22-i hivatalos megnyitóján már a Kompánia állandó tagjai táncolják körbe a város régi-új kulturális központját, 23-án este kilenc órától pedig megtekinthető a Kompánia első hivatalos előadása.

Fotó: Willany Leó

Fotó: Willany Leó / Futár Ernő

A kerek évfordulót jövő év májusában egy minifesztivál keretein belül fogjuk megünnepelni, amihez szintén új befogadóhelyünk, a Három Holló biztosít helyszínt. A Willany Leó Fesztivál egy többkomponensű háromnapos rendezvény lesz, mely 2018 májusának első improvizációs estjével indul. Az előadást megelőzően az előadásokat rendszeresen dokumentáló Futár Ernő művészi fotóiból látható kiállítás megnyitójával veszi kezdetét a fesztivál. A további két napban az érdeklődők a táncosok által tartott workshopokon ismerkedhetnek meg az improvizáció alapjaival, továbbá megtekinthetik a Willany Leó korábbi fellépőinek vendégelőadásait. A fesztivál célja az ünneplésen túl az improvizáció műfajának népszerűsítése és a közönséghez való közelebb hozása, s ez utóbbi megismertetése a fiatal táncosgenerációval.

Hajdú Fanny