Az amerikai álom Don Quijotéi – Budapestre érkezik A Nagy Gatsby balettshow

2017 november 24. péntek, 9:07

Az önpusztító, extravagáns életet élő Scott Fitzgerald legnépszerűbb története, a ’20-as évek füstös-mámoros élvhajhász korszakába kalauzoló A Nagy Gatsby 2018 júliusában egy lehengerlő balettshowban mutatkozik be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

The Great Gatsby Balettshow

The Great Gatsby Balettshow

Pénzhajhászás, siker, csalódás, bizonyítás, szerelem, jazz, alkohol, pszichés problémák, narkotikumok: ezek jellemzik az 1920-as évek Amerikáját, egyben a korszak hű gyermekének íróegyéniségét, és így persze leghíresebb regényét is. Senki sem tudta úgy megfogni a 20-as évek foxtrottól, jazztől, pénztől, bűntől és drogtól túlhabzó világát, mint Fitzgerald A Nagy Gatsbyben. De mire ezzel a regényével beírta magát a halhatatlanok klubjába, ő már emberi roncs volt, egy elhamvadt csillag, korának önpusztító idolja.

The Great Gatsby Balettshow

The Great Gatsby Balettshow

A feltörekvő, kezdő író későbbi felesége, Zelda Sayre felbontotta eljegyzésüket arra hivatkozva, hogy – bár Fitzgerald mellékállásokat vállalt az írás mellett, hogy megfeleljen a felsőbírósági bíró társasági életet élő lányának – nem keres megfelelően. Az eljegyzés Fitzgerald első regényének váratlan sikere után hirtelen megújításra került, és innentől kezdve végérvényesen megkezdődött a házaspár nagyvilági, extravagáns életmódja. A súlyos alkoholproblémával küzdő, valamint bipoláris zavara miatt egyre több narkotikumot szedő író és többször idegösszeroppanással kezelt felesége sodródott a kor szellemével, élvhajhász életük mellett a folyamatos megfelelési kényszer súlya alatt vergődtek. Fitzgerald ezért tudta mindenkinél hitelesebben megfesteni a kor világát, mert sorstársaihoz és Don Quijotéhoz hasonlóan ő is szélmalomharcot folytatott az “amerikai álom” eléréséért.

The Great Gatsby Balettshow

The Great Gatsby Balettshow

A népszerű regénynek máig hat filmfeldolgozása született, köztük a két Oscar-díjat bezsebelt, Francis Ford Coppola forgatókönyvéből készült film Robert Redford és Mia Ferrow főszereplésével, valamint az elmúlt évek egyik legemocionálisabb mozija, Baz Luhrmann gyönyörűen megfestett filmje Leonardo di Caprióval a címszerepben. Ez utóbbi film érdekessége, hogy a megjelenített világ fényűzéséhez idomulva az év legdrágább kosztümköltségét tudhatja magáénak: a Prada 40 ruhát tervezett a film számára, az igaz gyémántokat a pedig a Tiffany and Co. biztosította, melyek őrzésére külön biztonsági szolgálatot biztosítottak a forgatások idejére.

The Great Gatsby Balettshow

The Great Gatsby Balettshow

2018. július 6-án és 7-én a Margitsziget csodálatos környezetét is betölti a jazzmámoros történet, méghozzá a egy káprázatos balettshow keretében, nemzetközi táncnagyságokkal a színpadon a Cirque du Soleil koreográfusának lenyűgöző látványú előadásában. Ami biztos: amit látni fogunk, az sokkal több mint balett és mindkét alkalommal varázslatos estének nézünk elébe. A nemrég bemutatott, világszerte turnézó balett-show először látható Magyarországon a Szabad Tér Színház meghívására.

Forrás: OTS, Színház.org