From Helix to Vortex és Blurry – Dupla estre készül a Duda Éva Társulat

2017 november 30. csütörtök, 9:00

A Társulat hosszú távú építkezésének fontos részét képezi neves nemzetközi alkotók meghívása….

… és lendületes fiatal alkotók bemutatkozási lehetőségének biztosítása is időről időre, új színt hozva ezzel nem csupán az együttes életébe, de a hazai táncélet vérkeringésébe is.

Ezúttal új, dupla estjükre a belga-vietnámi táncművész-koreográfus, Quan Bui Ngoc és a fiatal táncos, Varga Csaba kapott meghívást. Alkotóként mind a ketten először mutatkoznak be Budapesten.

Quan már 10 éve a ‘Les Ballets C de la B’ tagja, de dolgozik többek közt a Peeping Tom társulatával is, nemzetközi workshopjai igen népszerűek, számtalan kurzust tart világszerte, nálunk is járt több ízben. Varga Csaba pedig hazai és európai viszonylatban is ismerős, láthattuk többek közt a Hodworks és a Tünet Együttes, vagy Fülöp László munkáiban, míg külföldön olyan alkotókkal dolgozott, mint Eléonore Valére – Lachky, Anton Lachky, Kubilai Khan Investigations, Hiroaki Umeda, Company Linga.

FROM HELIX TO VORTEX
A From Helix to Vortex izgalmassága nem csupán a mozdulatok precizitásából, hanem a zenével alkotott elképesztő összhangból is adódik. Az előadók az apró rezdülésektől pontosan megtervezett fokozatossággal jutnak el a teret szétfeszítő energiához, miközben a részletekben folyton újraépülnek az elemek. E különös utazás kezdetekor még a testek gördülékenysége és megfontoltsága, később az egyre ívelő dinamika lesz uralkodó. A szélesedő mozdulatok elválasztják egymástól a táncosokat és külön életre kelti saját káoszukat – mely hamarosan újra egységgé alakul, együtt érve el a kiteljesedést. Tanúi lehetünk egy olyan formabontó test-elbeszélésnek, mely során végigvezetnek minket az intenzitás minden stációján, anélkül, hogy az energia egy pillanatig is alábbhagyna.

„Amikor elkezdtük a kreációt, nem volt téma, sztori, vagy vágy egy üzenet absztrakt módon való átadására. Nem egy új mozgásforma létrehozása vagy a mozgásminőségek sokszínűsége érdekelt, hanem az, hogy mint nézőt e fokozatos és folyamatos tempóemelkedés során milyen új élmények, impulzusok érnek, milyen gondolatok születnek a fejemben. Izgatottá és kíváncsivá tesz, hogy vajon hány különféle értelmezése lehet annak, ami nekem annyira konkrét, vagy esetleg mindenki ugyanazt látja majd benne?”

Koreográfus: Varga Csaba
Zeneszerző: Adrian Newgent

BLURRY
A közösség és az egyén harca végeláthatatlan történetekkel van tele. A kiszolgáltatottságunk, emberi mivoltunk elvesztésének ábrázolása egyszer elringat, másszor pedig kíméletlenül felráz és ráébreszt a mindennapok harcára. Nyers, erőteljes mozdulatok, hirtelen és váratlan váltások a jelenetek között, melyek szándékosan kizökkentenek a komfortzónánkból, láttatva, hogy nem mindig éles a határ a képzelet és a valóság megjelenése között. Ösztönszerű, elsöprő erő mozgatja a szereplőket, akik az ismerős érzéseket kendőzetlen őszinteséggel fogalmazzák meg. Quan munkája szokatlan, különleges, és egyszerre szép és mégis dermesztő.

„Jellemzően munkáim forrását az emberek adják, akikkel együtt dolgozom. Az ő történeteik, fantáziáik és álmaik foglalkoztatnak. Egy új kreáció során, mikor megosztjuk egymással ezeket a történeteket és álmokat, arra törekszem, hogy olyan erős ötleteket keressek ezek között, amelyek továbbvihetők, fejleszthetők az improvizációkban. A bemutató mozgásanyagának lekötését vagy az improvizációk meghagyását a táncosoktól teszem függővé, azt preferálva, amiben otthon érzik magukat, ami jól áll nekik.”

Koreográfus: Quan Bui Ngoc
Zenei szerkesztő: Kovács Jeromos

Előadják: Egyed Bea, Simet Jessica, Csuzi Márton, Keresztes Patrik, Rusu Andor

Fénytervező: Payer Ferenc
Jelmez: Kiss Julcsi 
Asszisztens: Csák Bea 
Nemzetközi kommunikáció: Vámos Janka 
Produkciós Vezető: Czveiber Barbara 
Művészeti Vezető: Duda Éva

BEMUTATÓ: 2017. december 8-9. 20:00 óra, MU Színház