2in1 – Fiatal alkotók közös estje a Bethlen Téri Színházban

2018 január 02. kedd, 16:14

Az ImBerbe Project és Szeri Viktor két előadása látható egy estén január 6-án és 7-én a Bethlen Téri Színházban. A néző két olyan (játék)szobába pillanthat be, ahol az önfeledt játékok mélyén már ott derengenek a felelősség vállalás, és az önreflexió súlyosan felnőtt szavai.

Rövid ismertető az alkotókról:

A fiatalok a Budapest Kortárstánc Főiskolán végeztek. Számos koreográfussal dolgoztak együtt, úgy mint Hód Adrienn, DorisUhlich, Molnár Csaba, Duda Éva, Juhász Kata, Vass Imre vagy Bakó Tamás. Ezek mellett a munkák mellett nagy hangsúlyt fektetnek saját projektjeik és hangjuk kialakítására, megtalálására az elmúlt évek során.

A kortárstáncnak akkor van létjogosultsága, ha folyamatosan frissül és teret enged a jelennek. Ennek szellemében keresi Raubinek Lili, Dömötör Luca, Lévai Viola, Balogh Kata az ImBerbe Project alkotócsoportként és Szeri Viktor önálló alkotóként a megszólalás lehetőséget ma Magyarországon és külföldön egyaránt. Ami összeköti ezeket a fiatalokat a közösen eltöltött éveken túl nem más, mint hogy hisznek a személyes érintettségben. Abban, hogy az őket foglalkoztató problémák, nem magán ügyek, hanem korosztályukat érintő jelenségek, amik elemelve, a színház nyújtotta eszköztár felhasználásával, széles körben tudnak elgondolkoztatásra alkalmas, hasznos gondolatokat adni.

ImBerbe Project

ImBerbe Project

2in1: ImBerbe Project – togethering

Ösztönös és egyben mesterséges keretek közé helyezett, időből és térből kiszakított lét. A színpadon egyetlen dolog szent, a komolyanvehetetlenség, de az halálosan. A négy lány a színpad terében éli meg saját jelenvalóságát, múltját, és jövőjét. Játékvilág, ahol az átlényegülés nem álca, hanem természetes állapot. Az ősrobbanás utáni pillanatokat, a szétbotoxolt test imádatát, vagy a tinikor szélsőséges érzelmi állapotait ugyanúgy húzzák magukra, mint más a ruhát. A játék szentségében hisznek. Négyük együttlétének változékony dinamikáját követheti figyelemmel a néző. A mozgáson keresztül vallanak a női nem vitatott tulajdonságairól a bájról, szépségről, hisztiről, hatalmi harcról, a szerzés mámoráról. Teszik mind ezt a sztereotípiák és valóság mezsgyéjén. Nem a tutit mondják, csak azt, ami jön belőlük. Hogy ez mennyire van átitatva emancipációval, feminizmussal, vagy elnyomással, azt már a néző hivatott eldönteni.

Alkotók/Előadók: Raubinek Lili, Dömötör Luca, Lévai Viola, Balogh Kata

Konzulens: Nemes Anna
Fény, hang: Bredán Máté

SZERI Viktor: ∆YOU TAKE MY BREATH AWAY∆

Szerepköröket tematizál és mozog szét Szeri Viktor előadása, melyben a táncművész a minket körülvevő audiovizuális ingereket és tereket, használati tárgyakat (tv, asztal, távirányító, sminkkellékek stb.) gyűjt maga köré, és alkot belőle szokatlan, nem rendeltetésszerű montázsokat (pl. túlsminkelés, grimaszok a videók alatt). Szeri
performanszával naplót ír, az előadás maga is a cím ismétlődésével indul, az alkotó az üvegre egyre nagyobb betűkkel, szinte hisztérikusan vall: You take my breath away. A vallomásosság a legjellemzőbb Szeri performanszára, személyes élményeit feldolgozva egy intim, „belső szobába” engedi a nézőt, a voyeur perspektíváját felkínálva.

Érzelmeket, dilemmákat nagyít gesztusaival, welness-videót forgat ki arctornagyakorlatokkal, gyorsan vált problémák és szerepek, identitások között: a techno, a queer, az újgenerációs popkultúra, a “well-being”, a trend által folyamatosan kreált “hip” fogalmakat nagyítja ki saját készítésű videóiban (durva vágások, kultslágerek), mozdulataiban pedig egyenesen a giccsig fokozza azokat. Az önkínzás, a tépelődés folyamata direktebben jelenik meg, de humoros, hétköznapi mozdulatokkal köti össze a kitörési (krízis-)pontokat: teljes nyugalommal, popcornnal a kezében nézte önmagát a kivetítőn, ahol egy pónihoz intézett szerelmi vallomása érfelvágásba torkollik).

Alkotó/Előadó: Szeri Viktor
Fény, hang: Bredán Máté

betekintés:
Bethlen Téri Színház(1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.)
2018.01.06, szombat, 19:00
2018.01.07, vasárnap, 19:00

Bővebb információ és jegyvásárlás ide kattintva található.