Speciális oktatási program a Táncművészetin – Végzős a modern tánc évfolyam

2018 január 24. szerda, 11:03

Hatalmas szakmai érdeklődés kíséri a táncművészképző most végzős 14 fős modern tánc évfolyamának vizsgáját a Magyar Táncművészeti Egyetemen. A januári termi képesítő (szakmai-tantárgyi szigorlat) és a júniusi színpadi vizsga a megszokottól eltérő oktatási kísérletsorozat záró részei.

A Táncművészeti Egyetem közleménye:

Az eddigi tanrendet kiegészítve az elmúlt egy évben a hallgatók kihelyezett gyakorlati hónapokat töltöttek különböző hazai és külföldi műhelyekben és társulatoknál, ezt megelőzően pedig a hazai alkotói szcéna szinte teljes egészét lefedő vendégoktatói projekt keretében a házon belül ismerkedtek a kortárs  áramlatokkal.  Mindezzel a megváltozott táncszakmai piac kihívásaira készíti fel az intézmény a végzősöket.

A szakmai kereslet óriási mértékben változott az elmúlt évtizedekben. A kortárs tánc műfajában jobbára projektjellegű produkciók születnek, kevés a szerződésképes társulat, a frissen végzett táncosokat már nem a vizsgákon nézik ki az alkotók és társulatvezetők, hanem a saját workshopjaikon, válogatóikon.

Ezért a táncművészképzés sem elégedhet meg csupán a technikai oktatással, a hallgatóknak boldogulniuk kell a bizonytalan, rengeteg önállóságot és egyéni döntést igénylő, egyre inkább független projektalapú pályán, meg kell ismerniük különböző munkamódszereket, opciókat.

A speciális oktatási program kidolgozója, a végzősök évfolyamvezetője Lőrinc Katalin a megszokottól eltérő mostani vizsgaelőadás előzményeit a következőképpen foglalta össze:

„A Táncművészeti Egyetem modern szakirányú évfolyamával 2014-ben kezdtem foglalkozni, akkor határoztam el, hogy a számukra előírt modern technikák (Graham, Limón, kontakt stb.) mellett bevezetem őket abba a koreográfiai közegbe, amelyben ezek a technikák születtek és ahol alkalmazták őket. Megéreztetni a testükkel, szellemükkel, hogyan válhat sajátjukká, mitől lesz mindez jelenvaló. Saját anyagom, Martha Graham után időrendben olyan koreográfusok alkotásait kezdtem betanítani, mint Cunningham, Pina Bausch, Mats Ek. Mindez rengeteg új tapasztalattal szolgált a számukra, nemcsak a 30-60 évvel korábbi »kortársakról«, de önmagukról is.”

A munkafolyamat eredményeként 2016 tavaszán interaktív beavató előadás-sorozat jött létre, amelynek keretében a hallgatók a közönséget egy tánc- és kultúrtörténeti ösvényen vezették végig, Isadora Duncantól kezdve a közelmúlt alkotóin keresztül az aktív jelenig. Az előadást meghívott művészeti középiskolások előtt játszották Budapesten és vidéken.

2017 tavaszán a Tavaszi Fesztivál programjában is szereplő előadás Mi a kortárs tánc, és hol vagyok ebben én? címmel már helyet adott az önreflexióknak is, a színpadon kérdéseket kaptak a szereplők, akik reflektáltak műsoruk elemeire, amelyek között túlnyomó többségben volt a saját alkotások aránya.

Az évfolyam tanulmányaik utolsó három szemeszterében megváltozott módszerrel tanult.

2017 első felében vendégalkotók, társulatvezetők, táncosok, koreográfusok tartották a szakmai főtantárgyak óráit epochális – heti – váltásban, köztük Buczkó Martin, Hód Adrienn, Halász Gábor, Várnagy Kristóf, Duda Éva, Maday Tímea, Zachár Lóránd, Radoslav Piovarci. A repertoár-órasávokban pedig a diákok önálló alkotó, gyakorló, egyéni vagy csoportos tevékenységet folytattak.

2017 második felében, valamint az utolsó szemeszterben a végzősök rezidens gyakornokként néhány hónapot eltöltöttek egy vagy több társulat, alkotó és műhelyprojekt keretein belül hivatásos munkafolyamatokban, illetve Erasmus-szerződés keretében külföldön szereztek tapasztalatot.

Ez a fajta duális képzés a kortárs alkotói szcéna kihívásaira készítette fel a hallgatókat, erősítve önállóságukat, alkalmazkodóképességüket és kreativitásukat. A kihelyezett rezidensi munka eredményeként számos hallgató egyebek mellett az alábbi bemutatók, produkciók közreműködője volt.

MA-ZE Budarats – bemutató: Trafó, szeptember 21., 22.

Feledi Projekt: Hat tánc – bemutató: Várkert Bazár, szeptember 28.,

                           Varázsdoboz – bemutató: Müpa december 16.         

Frenák Pál Társulat: HIR-O – bemutató: Müpa, október 11., 31.

Bozsik Yvette Társulat: Kodály-Ligeti Est – bemutató: Müpa, október 13.

Kulcsár Noémi: Szentvánéji álom – Müpa, október 21.

Győri Balett: A skarlát betű – bemutató: Győri Nemzeti Színház, november 10.

 

 
 

Kapcsolódó anyagok