Góbi Rita: “Nemcsak a darabon, önmagamon is dolgozom”

2018 február 11. vasárnap, 7:34

Reptében című egész estés darabját beválasztották az Aerowawes húsz legjobb kortárs előadása közé, ezért az egyik legjelentősebb kortárs tánc seregszemlén, a Spring Forward Fesztiválon ez az alkotás képviseli majd márciusban Bulgáriában hazánkat. A hazai független táncszcéna kiválóságát a TáncBlog kérdezte.

 

A TáncBlog cikkéből:

A Reptében című koreográfiájáról elmondta, két évig készült, érlelte ezt az előadást, az egész egy nagyon fontos folyamat volt. “Az egyik nyáron nagyon megihletett egy kortárs zenei album, amire elkezdtem improvizálni. Volt egy körvonalazatlan vágyam: a zene, a félhomály és én. Már majdnem megvettem a zeneszerzőtől a jogokat, aki éppen Magyarországon is koncertezett, találkoztunk, szinte már megállapodtunk, amikor rájöttem, hogy minden, amit csináltam, túlmutat a zenén és a látványon is, így aztán eldobtam mindazt, ami az elején inspirált. Elkezdett önállóan élni az előadás magja. Ekkor hívtam Szegő Dávid zeneszerzőt, régi alkotótársamat, megmutattam neki azt, ami addig megszületett, és elkezdtünk közösen gondolkodni. Dávid a morzehangból, azaz morzejelekből építette fel a zenét. Lemorzézta a szövegeimet, szavakat, táncmozdulatokat, így ha valaki értené a morzejeleket, akkor verbálisan is érthetné a zenét. A zene és a koreográfia között egy beszélgetés zajlik, minden percre pontosan ki van dolgozva. Erre jött rá a fény, aminek szintén nagyon pontosan megvannak a maga váltásai. A játszótér maga egy háromszög: ez a repülőpálya, amelyen létezem. A próbák során először a természetes fény, a nap sugarai jelölték ki ezt nekem. A cseh származású Pavla Beranová fénytervezővel ez volt az első közös munkánk. Prágában egy workshop keretein belül ismerkedtünk meg, nagyon örülök a találkozásnak. Sok közös terv van körülöttünk” – számolt be Góbi Rita.

Góbi Rita

Góbi Rita

“A munkák során nemcsak magán a darabon, hanem önmagamon is dolgozom, így most is rengeteg mindent átláttam, megértettem. Gyerekkorom óta tisztában vagyok azzal, hogy úgy működöm, mint egy külső kamera, ami kívülről nézi a történéseket. Persze az embernek elementáris vágya, hogy tartozzon valahová, és bennem is van ilyen vágy, de mára elfogadtam, hogy én olyan vagyok, amilyen. Sokat nyitottam a világ felé, így a világ is nyit felém, és ma már nem bonyolítom túl a dolgokat. Az próbafolyamatokon is eljön egy pont, amikor takarítok, úgymond letisztítom a darabot, végül mindent fényesre csiszolok” – fogalmazott az alkotó.

Góbi Rita elárulta, soha nincs megelégedve, próbál továbbfejlődni, továbbgörgetni azt, amit éppen csinál. Mindig az ismeretlent keresi, azt, hogy miképpen lehet úgy megmozdulni, ahogy még soha. Negyedik éve már, hogy csak a saját darabjaival foglalkozik, illetve tanít. Persze ha érdekes, crossover típusú felkérései adódnak, nem mond nemet, szeret kirándulni filmekben, prózai darabokban, divatbemutatókon. Egész kicsi gyerekeknek, óvodásoknak is készített egy produkciót, a Pici bonbont. Ebben az évben készül két új gyerekdarab is: az egyik a kaposvári színházban, a másik a zalaegerszegi bábszínházban. “Kaposvárott kaptam egy tematikát, a Moha és Páfrányt, a zalaegerszegi bábszínházban pedig egy régen dédelgetett darabötletemet fogom megvalósítani” – mesélte a koreográfus.

A teljes interjú itt olvasható.

 
 

Kapcsolódó anyagok