Nemzetközi fesztiválokon mutatnak be magyar táncfilmeket

2018 február 24. szombat, 16:35

2018 első felében rangos filmfesztiválokon mutatnak be magyar táncfilmeket Párizsban, Amszterdamban és Németország több városában.

A Parallel Művészeti Alapítvány a hazai táncszakmában egyedülálló missziót vállalt magára: népszerűsíteni a táncfilm műfaját itthon és erősíteni a magyar táncfilm jelenlétét külföldön. Az alapítvány táncfilm projektjének koordinátora Pintér Gábor művészeti menedzser. A projekt részeként 2014-ben saját kiadásban rövidfilm válogatást jelentettek meg DVD-n, 2016-ban képviselték hazánkat a legrangosabb nemzetközi táncfilm seregszemlén, a DanceScreen-en Londonban, valamint zsűriztek a poznani Short Waves Festival táncfilm szekciójában. Az alapítvány 2017-ben első alkalommal rendezte meg a SZERPENTIN Táncfilm Fesztivált a KINO moziban olyan szakmai együttműködő partnerekkel, mint a New York City Ballet, Sasha Waltz & Guests, Cie. Willi Dörner és a NOWNESS videómegosztó portál.

2018 első felében a külföldi fesztiválvetítések kerülnek előtérbe. Turnéra indul többek között a Tünet Együttes Gyászfilmje, a Kinopravda formáció TWUN című divatklippje, a MOME-n diplomázott Andristyák Marcell két videója, a szintén a MOME-n végzett Nagy Rozália Búgócsiga munkája, és az aerobic lázat újragondoló Polyklinik electro zenei formáció Vermona klipje. Január 30 és február 4. között, a mindennapi mozdulatok, mozgássorok és a koreográfia viszonyát boncolgató párizsi Ciné-Corps Fesztivál két blokkban mutat be magyar alkotásokat. Ugyanitt a VR (Virtual Reality) szekcióban Pintér Gábor zsűritag is lesz. Március 14 és 18. között az amszterdami Cinedans Dance on Screen fesztivál kiemelten, külön blokkban vetít magyar filmeket, melyet követően, májusban, az Off-Europa Fesztivállal együttműködve több németországi városba utazik a program.

Forrás: tancelet.hu