A koreográfus, aki biológusokkal és agykutatókkal dolgozik együtt – Budapestre érkezik Wayne McGregor

2018 március 05. hétfő, 10:00

A világhírű koreográfus, Wayne McGregor legújabb darabját hozza el a Budapesti Tavaszi Fesztiválra, hogy bebizonyítsa, génjeink nemcsak feltérképezhetőek, de akár egy lenyűgöző koreográfia alapjául is szolgálhatnak. A btf.blog.hu összeállítása.A művész saját géntérképét tárja a közönség elé, de tartogat más meglepetéseket is – ezek közül gyűjtöttünk össze párat, amiket érdemes tudni McGregorról, mielőtt (vagy miután) megnézzük egy előadását.

Wayne McGregor / Fotó: Linda Nylind

1. Kortárs táncosból lett a Royal Ballet rezidens koreográfusa
Wayne McGregor több mint tizenegy éve, 2006 óta a rangos londoni Royal Ballet állandó koreográfusa – ő az első, aki kortárs táncos háttérrel tölti be ezt a pozíciót.

2. Videoklipet készített a Radioheadnek
Közel 50 millióan látták a YouTube-on a többszörös Grammy-díjas brit rockbanda, a Radiohead Lotus Flower című videóját, amelynek koreográfiája Wayne McGregor nevéhez fűződik. A klipben az együttes énekesét, Thom Yorke-ot látjuk táncolni: először csak a sziluettje tűnik fel, majd teljes alakja kibontakozik az őrület határait súroló tánc során, ami persze szinte azonnal internetes mém lett.

3. John Travolta rajongója
A ’70-es években felnőtt McGregor számára John Travolta valódi példakép volt: a Grease és a Szombati esti láz a korabeli fiataloknak is sokat jelentett, de McGregor többek közt ezeknek a filmeknek és Travolta inspiráló előadásainak köszönhetően kezdett el táncolni.

4. Színpadra vitte a géntérképét
McGregor a kezdetek óta lelkesedik a technológiai újításokért és a természettudományokért, rendszeresen dolgozik együtt biológusokkal és agykutatókkal: az érdeklődés és a közös munka eredményeit a koreográfiáiban is láthatjuk. Legújabb darabja, a 2017 októberében bemutatott Autobiography egy vakmerő önéletrajzi vallomás: a koreográfus teljes genetikai állományát feltérképezték – ennek eredményét formálta mozgássá és vitte színpadra a művész. A végeredményt a BTF-en mi is láthatjuk.

5. Közreműködött a Harry Potter-filmekben
Színpadi előadásai mellett filmek koreográfiáján is dolgozik. Az ő irányítása alatt készültek többek közt a 2005-ben bemutatott Harry Potter és a tűz serlege című film báljelenetei.

6. Egész napos élő show-t rendezett a londoni Operaházban
Mark Ronson Grammy-díjas angol énekes, zenész-dalszerző, producerrel együttműködve hozták létre a Royal Ballet LIVE című show-t, amikor egy teljes napon át élőben követhették a nézők a balettpróbákat és egyéb eseményeket.

7. A TED színpadán is megállta a helyét
A világszerte számtalan helyszínen megrendezett TED-konferenciák színpadán ritkán áll koreográfus: Wayne McGregor 15 perces előadásával bebizonyította, hogy bár számára a tánc az önkifejezés legfontosabb eszköze, a szavakkal is jól tud bánni. Két táncos segítségével mutatta meg, hogyan lehet a mozgás művészetével gondolatokat és kifejezéseket átadni a közönségnek.

8. Megkapta a Brit Birodalom Érdemkeresztjét
Karrierje során Wayne McGregor számtalan díjat nyert el. Az egyik legnagyobb megtiszteltetés 2011-ben érte, amikor a Brit Birodalom Érdemkeresztjének tiszti fokozatával tüntették ki.

9. Virginia Woolf regényei alapján készített előadást
Az angol írónő, Virginia Woolf irodalmi munkássága ihlette a sokszoros díjnyertes koreográfus háromrészes balettjét, amelyben Woolf regényei közül hármat, a Mrs. Dalloway-t, az Orlandót és A hullámokat dolgozta fel. A tánc mellett a darabban az írónő levelei, esszéi és naplóbejegyzései is megjelennek.

10. Vegán
Az utóbbi években a koreográfus vegán étrendet követ. Elmondása szerint ezzel próbálja megfelelő kondícióban tartani a testét.

11. Lenyűgöző és egyedi tánc- és kutatóközpontot hozott létre
Táncstúdió, játékos tér a kreativitás kibontakoztatására, kutatások helyszíne, más művészeti ágakkal való együttműködés terepe – többek közt ezeket a funkciókat ötvözi a londoni Studio Wayne McGregor, a koreográfus társulatának legújabb otthona. „Wayne McGregor forradalmasította a kortárs táncot. Most a próbatermek forradalma következik” – írták az egy évvel ezelőtt elkészült különleges építészeti koncepcióról.

12. Drónokkal is táncolt
A londoni Roundhouse koncertteremben +/– Human című előadásukon mozgásérzékelőkkel felszerelt drónok kapták a főszerepet: a körülöttük lévő emberek mozdulataira reagálva érdekes koreográfiák születtek.

Mire képes a világhírű koreográfus, aki legfrissebb előadásában saját magából merített inspirációt? A Company Wayne McGregor Autobiography című produkciójából kiderül, de érdemes átfutni a BTF teljes táncprogramját, hiszen a kortárs tánc és újcirkusz, sőt a néptánc rajongói is találnak egy-két különlegességet.

További érdekességeket a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjáról ITT TALÁL.