Újratölthető – Közösségi táncelőadás az Eötvös10-ben

2018 március 20. kedd, 14:33

Magyarország első közösségi táncelőadása, az Újratölthető egyszerre kutatja a jövőt és az egyén saját vágyait. A darab a generációs szakadékokat áthidalva, két tucat szépkorú, amatőr táncossal a színpadon ösztönöz közös gondolkodásra az életről. Március 22-től az előadásban Juhász Kata partnere Takács László lesz.

Juhász Kata Társulat: Újratölthető

Juhász Kata Társulat: Újratölthető

Egyre több hírmorzsa jut el hozzánk, olyan pozitív ígéretekről, melyek a tudomány és a technológia egy-egy részterületének fejlődése folytán belátható távolságba helyezik az emberi élet szinte korlátlan meghosszabbíthatóságát. Az örökélet perspektíváját az egyéni élet szintjén egyértelműen pozitívan fogadjuk, azonban ideje számot vetnünk azzal is, hogy ha megvalósul, alapjaiban változtatja meg társadalmi berendezkedésünket, a gazdaság szerkezetét, a jogrendszert és családi viszonyainkat is. Ezen változások iránya pedig egyáltalán nem feltétlenül pozitív, ezért fontosnak tartjuk, hogy elinduljon ezekről a kérdésekről egy társadalmi párbeszéd. Ennek megindítására tettek kísérletet e futurológiai pamflet formájában Juhász Kata koreográfus és a Szenior Örömtánc Csapat tagjai.

Juhász Kata Társulat: Újratölthető

Juhász Kata Társulat: Újratölthető

Az örök élet perspektíváját az egyéni élet szintjén egyértelműen pozitívan fogadjuk, azonban ideje számot vetnünk azzal is, hogy ha megvalósul, alapjaiban változtatja meg társadalmi berendezkedésünket, a gazdaság szerkezetét, a jogrendszert és családi viszonyainkat is. A Juhász Kata Társulat Újratölthető című előadása, ahogy a „Ha sose halunk meg…” alcím is utal rá, közös gondolkodásra ösztönzi a nézőket arról, mit hozhat a jövő, s miképpen változtathatja meg életünket, ha az emberi élet valóban szint korlátlanul meghosszabbítható lesz. Az előadás szereplői végső soron saját identitásukat elemzik, hogy azt megőrizve, s arra építve hozhassák létre a jövő társadalmi berendezkedésének modelljét – egyelőre csak a tervező asztalon, vagyis a színpadon, a táncszínház eszközeivel.

A változások iránya tehát nem feltétlenül pozitív, ezért tartotta fontosnak Juhász Kata koreográfus, hogy ezekről a kérdésekről elinduljon egy társadalmi párbeszéd a tánc eszközeivel. Az Újratölthető március 22-én, április 7-én és 8-án az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben lesz látható.