Late night show – Egyed Beáta és Cserepes Gyula új bemutatóra készül

2018 április 04. szerda, 13:06

Egy női és egy férfi táncos duettje, mely a transz állapotán keresztül a szexualitás témakörét tanulmányozza. Cserepes Gyula és Egyed Beáta új darabjában a mozgásminőségen keresztül keres kapcsolódást. Előadásukban az állandó rezgés által minden folyamatosan alakul, a narráció helyett a transzformáció kerül előtérbe. Az Atelier 21220: Late night show bemutatóját április 6-án és 7-én a MU Színházban tekinthetik meg az érdeklődők.

Atelier 21220: Late night show

Atelier 21220: Late night show

Az alkotók ajánlója:

“…Az emelvényen vagy akár egy leplen megjelenő meztelen test eleve elkülönül minden mástól, eltávolíttatik belőle minden, ami benső – s ez az eleve döntő jelentőségű. A mezítelen elkülönül minden mástól, akárcsak a színpadra lépő színész, akinek meg kell feledkeznie saját benső életéről […] a színész saját hangját, lélegzetvételét, mozdulatait kölcsönzi érzések, gondolatok kifejezésére: az aktművészet és a színház egylényegű…”
/François Jullien: A meztelenség lényege/

A könyvben, amelyből a fenti idézet származik, a szerző a nyugati és a kínai világszemlélet összehasonlításán keresztül keresi az akt lényegét. Egyik konklúziója az, hogy a lecsupaszított, meztelen emberi test mindig tárgyilagos (objekt). Személyessé (szubjekt) csakis akkor válhat, ha elfedi pucérságát. A ruha viselése az egyén szellemére, a személyiségre irányítja a néző figyelmét. Ezzel szemben a meztelenség az, ami a lényegire, az esszenciára vonzza fókuszunkat.

A tánc – ha hinni lehet a történészeknek – minden előadóművészet gyökere, legősibb formája. Ebben a tekintetben proto-performansznak is nevezhetjük. Tekintet nélkül kultúrára, vallásra, nyelvre, egyéb identitást meghatározó szempontokra, a Föld minden pontján létező művészeti forma (míg mondjuk a színház már nem örvend ennek az egyetemességnek – Kínában például csupán a XIX.-XX. század fordulója táján, nyugati hatásra kezdett el kialakulni a színházművészet). Mi több, a tánc az emberen is túlmutat – több olyan állatfajt ismerünk, amelyik táncot jár. S ami közös ember és állat táncában, az az elemi ösztön, ahol a tánc az esztétikai élmény helyett egy nagyon is praktikus funkciót tölt be. A párválasztás bonyolult folyamatának egy kifinomult evolúciós eszköze.

A Late night show egy női és egy férfi táncos révén – mintegy a heterogenit élőlények egyetemes reprezentációja – ehhez az ősi ösztönből eredő, elemi mozgásélményhez nyúl vissza. Kettejük tánca az univerzum kettéhasadásának ellentétében feszülő, abból születő örök körforgás mámora. Az egységre törekvés sosem feloldozható tragédiájának színpadi lírája. Az “együtt-mégis-egyedül” örök balladájának kortárs feldolgozása.

Egyed Beáta

Egyed Beáta

Egyed Beáta – tanulmányait a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola elvégzése után a Magyar Táncművészeti Egyetemen folytatta. Több magyar és külföldi koreográfussal, rendezővel dolgozott együtt, 2013 óta a Duda Éva Társulat tagja. A Radiobalett keretein belül, Újvári Milánnal közösen két előadás társalkotója. Első szóló előadása „Én, a feminista” címmel a Duda Éva Társulat „Radar” sorozatában került bemutatásra.

Cserepes Gyula – tanulmányait a Fóti Népművészeti Szakközép- és Szakiskola elvégzése utána a Budapest Kortárstánc Főiskolán folytatta. Tagja volt a Közép-Európa Táncszínháznak és a szlovén En-Knap Groupnak. Az elmúlt években rendszeresen közreműködik a svájci Cie Jozsef Trefeli és Cie Philippe Saire előadásaiban. Alkotói pályafutását 2012-ben kezdte. Legutóbbi előadását, a SELFY-t Lábán Rudolf díjra jelölték 2017-ben és beválogatták a NEXT Feszt valamint a DunaPart4 programjába.

Cserepes Gyula

Cserepes Gyula

Alkotók & előadók: Egyed Beáta (HU), Cserepes Gyula (SRB/HU)
Fény: Ints Plavnieks (LV/SK)
Zene: Januš Aleš Luznar (SI)
Jelmez: Kis Judit (HU)

Produkció: ATELIER 21220 (HU)
Koprodukciós partner: OFF Alapítvány (HU)
Partnerségben a Műhely Alapítvánnyal.
Promóció producer: Boldizsár Péter (HU)
Operatőr: Batka Máté (HU)
Az előadás alatt bizonyos fokú meztelenség látható.
Az előadásról bővebb információ a MU Színház honlapján tekinthető meg.