Vérző Patak – Arany-balladát önt táncba az Inversedance

2018 április 07. szombat, 14:04

Arany János Ágnes asszony című balladáját valószínűleg mindenki ismeri, de ilyen formában még sosem találkozhatott vele senki!

Fodor Zoltán Társulata, az Inversedance már ismerős lehet a Jászai Mari Színház közönségének, hiszen a korábbi években három gyermek- és egy vendégelőadáson is láthatták őket – a kicsik szívét a Vuk, a Vackor kalandjai és az Elvarázsolt kastély előadásokkal hódították meg, a felnőttek pedig a tavalyi évadban a Messiás.ma című produkcióban találkozhattak velük.

Ezúttal egy igazi különlegességgel érkeznek a Jászai Mari Színházba, ugyanis egy ősbemutatóval készülnek a tatabányai közönségnek.

A Vérző Patak műfaját tekintve táncballada, azaz Arany János klasszikusát táncos formában élhetjük meg újra.

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából készítette el a társulat, a „VÉRZŐ PATAK” című új bemutatóját a költő Ágnes asszony című balladája nyomán.

Az örökérvényű témát, bűn és bűnhődés témakörét sokan, sokféleképpen feldolgozták már,kezdve a bibliai édenkertben való bűnbe eséstől. Az Ágnes asszony lélektani ballada azonban túlmutat a bűnön és a törvény által, vagy egy felsőbb erő által kiszabott büntetésen.

Önmagához a lélekhez tér vissza, melyet felemészt a kitörölhetetlen emlékezet terhe. Ezt, az Arany János által csodálatosan megfogalmazott őrjítő állapotot, a természetnek ezt a szomorú, mégis a kiegyenlítődés felé vezető törvényét hivatott a „Vérző patak” minél érzékletesebben bemutatni.

Szerkezetileg a darab végigköveti a ballada cselekményét, ám a tánc és a mozgás adta kifejezésmód lehetőségeit kihasználva fogalmazásmódjában elvontan, elrajzoltan, vagy épp minimális szimbolikával szerkesztve visz végig a koreográfia a történeten.

Mikor, hol?

2018. április 25., 19:00–22:00
Jászai Mari Színház
Népház utca 5., Tatabánya, 2800