Vakfolt – Tánc, zene és képzőművészet Tőkés Imola nagyváradi előadásában

2018 április 09. hétfő, 17:22

Új önálló előadással debütál a Nagyvárad Táncegyüttes fiatal táncosa és koreográfusa, Tőkés Imola. A Vakfolt című táncszínházi előadás a tánc, a zene és a képzőművészet ötvözetéből építkezik. Arra összpontosít, hogy különböző művészeti ágakat egyesítsen, ezúton fogalmazva meg egy táncszínházi előadást összművészeti alkotásként. Az előadás, ahogyan a cím is előrevetíti, arra hivatott rámutatni, amit nézünk, de nem látunk, vagyis a Vakfoltra.

Tőkés Imola / Fotó: Csatlós Lóránt

Tőkés Imola / Fotó: Csatlós Lóránt

A produkció a Nemzeti Kulturális Alap új táncművészeti programjának keretében valósul majd meg, mely a táncművészet fiatal alkotói, koreográfusai és előadóművészei számára kíván lehetőséget biztosítani a kibontakozásra. A programot 2017-ben indította útjára az NKA Imre Zoltán Kollégiuma. Erre nyújtott be pályázatot Tőkés Imola a Nagyvárad Táncegyüttes táncosa és koreográfusa, amelyet sikeresen meg is nyert. A hamarosan bemutatásra kerülő darab az Imre Zoltán Program első határon túli előadása.

A Vakfolt – mint az alkotó mondja – betekintést nyújt két bipoláris zavarral küzdő fiatal férfi és nő kezelésébe, akik a művészetterápia segítségével keresik a kiutat. Minél jobban elmélyülnek az alkotás varázsában annál inkább távolodnak betegségük hatókörétől.

Tőkés Imola a különböző művészeti ágak ötvözetében rejlő szimbiózispontokban látja a táncszínház új lehetőségeit. A Vakfolt című előadásnak nem csupán rendező-koreográfusa de előadója is egyben. Társai az alkotásban és az előadásban Györfi Csaba, a Nagyvárad Táncegyüttes koreográfusa és Trabalka Cecília (TRAiLA) színész, elektronikus zenei producer, színházi zeneszerző is, aki élő elektronikus hangzások mentén biztosít talajt a mozgás és a zene sajátos találkozásának. Az előadás jelmeztervezője Cristina Breteanu jelmeztervező, akinek munkáit sok színházi és táncos színházi produkcióban láthatta már a közönség. Jelenleg a Nagyvárad Táncegyüttes állandó díszlet- és jelmeztervezője.

A Vakfolt című előadás először Budapesten a MU Színházban kerül majd bemutatásra április 27-én, de 29-én már a nagyváradi közönség is láthatja majd. A nagyváradi bemutatónak a Szigligeti Stúdió ad majd otthont. Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával valósul meg.