Talpuk alatt – Középiskolások számára készült táncszínházi nevelési előadás

2018 április 11. szerda, 9:05

A táncszínházi nevelési előadássorozat 3. darabjaként különleges előadás jött létre a Nemzeti Táncszínház, a Káva Kulturális Műhely és a Duna Táncműhely együttműködésében Talpuk alatt címmel, melyben ezúttal a néptánc játssza a főszerepet.

Nemzeti Táncszínház - Káva Kulturális Műhely - Duna Táncműhely: Talpuk alatt / Fotó: Dusa Gábor

Nemzeti Táncszínház – Káva Kulturális Műhely – Duna Táncműhely: Talpuk alatt / Fotó: Dusa Gábor

Az alkotók ajánlója:

Két világ, két világfelfogás ütközésének lehetünk szemtanúi a Kanadában élő magyar család történetén keresztül: a néptáncról és a hagyományról (a hagyomány megőrzéséről, továbbörökítéséről) való két ellentétes gondolkodás csap össze a történetben.

Egy Torontó közeli kisváros Közösségi Házában augusztus 20-án rendezvényt szerveznek a helyi magyaroknak az államalapítás és az új kenyér ünnepén. Erre az alkalomra a kanadai Rezeda Dance Company új műsorral készül. Tamás, a csoport vezetője nehéz helyzetben van, mert több táncos is el akarja hagyni az együttest. Ebben az időszakban érkezik Magyarországról Bálint, az ifjú koreográfus, táncpedagógus. Tamás, a csoport vezetője nagy örömmel fogadja, ám a kezdeti örömök után egyre több a konfliktus, mivel Bálintnak egészen más elképzelései vannak az új előadással kapcsolatban…

Nemzeti Táncszínház - Káva Kulturális Műhely - Duna Táncműhely: Talpuk alatt / Fotó: Dusa Gábor

Nemzeti Táncszínház – Káva Kulturális Műhely – Duna Táncműhely: Talpuk alatt / Fotó: Dusa Gábor

Játékunkban a hagyomány és innováció témakörét szeretnénk megvizsgálni; a két fogalom feszültségéről egymás mellett / egymás nélkül / egymással örök harcban levéséről szeretnénk közösen gondolkodni a fiatalokkal. A néptánc itt médium, segít a központi kérdés minél érzékletesebb, árnyaltabb, több érzékszervet bekapcsoló vizsgálatához, az identitás kérdéskörének körbejárásához.

Az alkotók célja, hogy a néptánc és a komplex színházi nevelési előadások formanyelvének ötvözésével lehetőséget adjanak a középiskolásoknak arra, hogy gondolataikat, érzelmeiket és testüket a felkínált problémakör közös értelmezésen és cselekvésen keresztüli vizsgálatának szentelhessék, fejlesszék aktív értelmi és érzelmi kifejezőkészségüket. Az előadás során felvetett és körbejárt téma/problémák: Hagyomány és innováció / mit jelent ma magyarnak lenni?

Alkotók: Író, dramaturg: Romankovics Edit. Zene: DJ Panda. Díszlet- és jelmeztervező: a másik Kiss Gabriella. Fény: Kálócz László. Játsszák és táncolják: Bori Viktor, Patonay Anita, Kálócz László Kolumbán Norbert / Kanozsai Ákos Szabó Tamás / Bódi Dávid Horváth Eszter / Fehértóy Zsanett Kriston Fruzsina / Reszneki Virág. Színházi nevelési konzulens: Takács Gábor. Rendező: Sereglei András. Koreográfus: Juhász Zsolt.

Az előadás a Nemzeti Táncszínház felkérésére és projektvezetésével, a Duna Táncműhely és a Káva Kulturális Műhely koprodukciójában jön létre. Az előadás az NKA Táncművészeti Kollégium, az NKA-Imre Zoltán Program és a SÍN Kulturális Központ támogatásával jött létre. A bemutatót március 28-án tartották a MU Színházban.