“Táncolni annyit tesz, mint a pillanatban lenni” – Ohad Naharin Tánc Világnapi Üzenete

2018 április 29. vasárnap, 15:36

A világnapot, mely a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapjához kötődik, 1983 óta minden évben április 29-én ünneplik.

Azt, hogy mit jelent a tánc Afrikától Hong-Kongig, évről évre neves koreográfusok fogalmazzák meg üzeneteikben. Az idei európai üzenetet Ohad Naharin, a világ egyik legismertebb és leginnovatívabb koreográfusa, az izraeli Batsheva Dance Company vezetője jegyzi. 

Ohad Naharin és a Batsheva Dance Company

(Az Ohad Naharin által kidolgozott Gaga-technika az ismert táncrendszerek rutinjai helyett a test és a mozgás érzeteire, az áramlásra fekteti a hangsúlyt. Naharin száműzte a tükröket a táncstúdióból, mert szerinte azok megölik a táncos szabadságát és élvezetét. Ehelyett a tudatos és öntudatlan mozdulatok, a testérzetek felfedezésére és elfogadására buzdít. Forrás: Ellenfény)

Ohad Naharin sorai:

“Táncolni annyit tesz, mint a pillanatban lenni. A tánc arról szól, hogy kitágítjuk a figyelmünk hatókörét, hogy minden érzés, forma tartalommá váljon. Ugyanakkor mindig emlékeznünk kell arra, honnan jöttünk.

Amikor megkérdezik, hogy miről szól a legújabb munkám, általában azt válaszolom, hogy önmagáról.

Ohad Naharin

Arról, ahogyan annak elemei összekapcsolódnak és létrehozzák a narratívát. A dinamika, finomság, robbanékonyság narratíváját. Önmagunkon való nevetés, dinamika, túlzás és visszafogottság, öröm és erőfeszítés összekapcsolódása, a táncosok őrületének szublimálása, szenvedély, fantázia – mindez egy tiszta formába öntve. Legjobb esetben a tánc valami fenséges dolog, akkor is, ha távol áll a tökéletestől. El kell utasítanunk a legtöbb táncos képzés és gyakorlat mélyén gyökerező konzervatív és konvencionális gondolkodást, és teret kell adnunk a helyükre lépő új, jobb, szabadabb elképzeléseknek.

Emlékeznünk és emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy minden nap táncoljunk egy kicsit – és soha ne tükör előtt”. (Fordítás: Szász Emese/ Fidelio)

Itt az eredeti, angol nyelvű szöveg:

Dancing is about being in the moment. It’s about listening to the scope of sensations and allowing that listening to become the fuel of all feelings, forms, and content. Yet, we should always remember where we came from.

When asked what my work is about, I first answer that it is about itself. About how all of its elements meet to create its narrative. A dance narrative of volume, delicacy, the use of explosive power. The research of movement, organization and structure.

Ohad Naharin

Laughing at ourselves, dynamics, overstatement and understatement, the connection of pleasure and effort, and the sublimation of each dancer’s madness, passion, and fantasy into a clear form. At its best, dance can be sublime, even if far from perfect. We need to resist the conservative and conventional thinking that has roots in much of dance education and training, and let go of old ideas for new, better ones. And we must always remember to dance a little every day… And we must always remember to dance a little every day…and never in front of a mirror.

Az afrikai, az arab-félszigeti, az ázsiai és az amerikai
világnapi üzenet fordítását itt érhetik el.