23 táncszínházi alkotó, 16 előadás – Zajlik az Imre Zoltán Program

2018 május 07. hétfő, 12:02

23 pályája elején lévő táncszínházi alkotó, 16 előadás, 2 különböző témájú négyrészes konferenciasorozat, 13 mentor és 1450 órányi próbatermi óra – zajlik a Nemzeti Kulturális Alap által életre hívott Imre Zoltán Program. Az új táncművészeti kezdeményezés célja a fiatal tehetségek támogatása és képzése mellett, a jövő nézőgenerációjának kinevelése is, melynek megvalósulását az NKA 100 millió forintos kerettel támogatja.

Az Imre Zoltán Program jelenlegi fázisában a pályázat 1-es és 2-es altémájában nyertes művészek mutathatják be alkotásaikat, amelyhez a MU Színház és a Nemzeti Táncszínház szervezésében a Trafó Kortárs Művészetek Háza, és a Várkert Bazár biztosítja a helyszínt. A 2-es altémában létrehozott előadásokat a budapesti bemutató után négy vidéki és egy határon túli helyszínen is színpadra állítják.

A pályázat győzteseit az alkotás és gyártás összefüggéseit vizsgáló konferenciasorozattal támogatják, amely minden érdeklődő számára nyitott és ingyenes. Emellett az alkotás folyamát segítő mentorprogram indult neves táncművészek és koreográfusok, többek között Bodor Johanna, Barta Dóra, Velekei László, Rózsavölgyi Zsuzsa, Gál Eszter, Duda Éva, Goda Gábor részvételével. Kiemelt figyelmet szentelnek a táncszínházi nevelési programoknak, nemcsak a már meglévő előadások forgalmazását támogatják, hanem új darabok létrehozását is, valamint életre hívtak egy konferenciasorozatot, a terület definiálása és népszerűsítése céljából.

Az Imre Zoltán Programot 2017 januárjában hirdette meg az NKA. A program célja lehetőséget biztosítani az ifjú művészek számára a bemutatkozáshoz, segíteni pályakezdésüket. A program kiemelten támogatja a pályakezdő alkotók társművészetekkel együttműködésben születő új alkotásait, ezen alkotások találkozását a közönséggel, valamint a korszerű táncművészetet a középiskolások és egyetemista korosztály körében népszerűsítő komplex, interaktív oktatási kezdeményezések szervezését. Emellett hangsúlyt fektet a nemzetközi kapcsolatok építésére, és a külföldön elérhető szakmai programokon való részvétel támogatására.

A programmal az 1997-ben elhunyt kiemelkedő alkotó emlékét is ápolja az NKA. Imre Zoltán művészetét a nyitottság, a kísérletezés és a komplex színházi gondolkodás jellemezte, aki kitüntetett figyelmet fordított az ifjú, tehetséges koreográfus és táncművész nemzedékre. Öröksége követendő példa a táncművész társadalom minden generációja számára. A Kollégium vezetője Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója. A kollégium tagja Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója; Nagy Zoltán, a Sín Kulturális Központ igazgatója és Kovács Gerzson Péter, a TranzDanz művészeti vezetője.