“Annak, aki tanítani akar, bele kell bújnia a tanítványai bőrébe” – Frenák Pál workshopot tartott Győrben

2018 május 12. szombat, 11:52

Izgalmas workshopot tartott a a győri Széchenyi István Egyetemen Frenák Pál, melyen megismertette hallgatóságával a frenáki mozgásnyelvet, az organikus mozgáskultúrát. A világhírű koreográfust a Kisalföld.hu kérdezte.

Frenák Pál (fotó: Csányi Krisztina)

A Kisalföld.hu cikkéből:

A győri workshop kapcsán Frenák Pál elárulta: “Mindig ugyanazt csinálom. Az organikus mozgásanyagot kötöm össze belső tartalommal, és a lehetetlenben próbálom megtalálni a lehetségest. Akik tanítani akarnak, bizonyos értelemben bele kell bújniuk a tanítványaik bőrébe, hogy megértsék a világukat és figyelmet kaphassanak tőlük. Rezonanciát kell teremteniük a hallhatóságukkal szóban vagy testbeszéddel, de csak akkor tudnak egységet alkotni, ha az bennük is megvan. Addig hiába próbálnak másokat megszólítani, amíg önmagukkal nincsenek tisztában” – szögezte le a koreográfus.

workshop a győri egyetemen Frenák Pállal

Frenák Pál elmondta: “Figyelmeztetni akar arra, hogy ne menjünk rossz irányba, ne próbáljuk leszoktatni az embereket a gondolkodásról. A művészetben is többször kultúrparaziták mondják meg, hogy mi az eladható, és addig használják a művészt, amíg teljesen ki nem csavarják, azután eldobják, és már élősködnek is a következő prédán”.

Frenák szerint “…a kortárs táncban is hasonló a helyzet, ha nem tartozol oda, ami menő, már leírnak (…) Naponta táncoljatok egy órát önmagatokban. Ha engem bezártok a legkisebb, legszűkebb helyiségbe, én ott is táncolok” – biztatta a workshop hallgatóságát a koreográfus.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.