Furcsaságok – Verstáncokkal mesélt történet a Székesfehérvári Balett Színház műsorán

2018 június 03. vasárnap, 11:55

A premier május 29-én volt.

Furcsaságok címmel második premierjét tartotta május 29-én a nemrégiben alakult Székesfehérvári Balett Színház. Egerházi Attila öt egyfelvonásos koreográfiában fogalmazott táncversekkel hozta közel a nézőkhöz a táncszínházi műfajt a Művészetek Házában.

Székesfehérvári Balett Színház: Furcsaságok / Fotó: Horváth Reni

Székesfehérvári Balett Színház: Furcsaságok / Fotó: Horváth Reni

Szatíra, börleszk, táncban megfogalmazott költői képek – dinamika és sok humor jellemzi a Székesfehérvári Balett Színház második bemutatóját. Az est műsorában öt egyfelvonásos balett szerepel, közülük négyet most először láthat a fehérvári közönség. Az előadás minden egyes darabja egyfajta „piccolo mondo“, azaz kis világ – önmagában véve teljes és egész. A műsor első száma, a Blablabla című lendületes produkció az emberi kommunikációról, illetve annak hiányáról tart elénk görbe tükröt, ezt az Aquarell szivárvány című lírai duett követi. Az 1+1 című játékos táncbörleszk egyfajta férfi-nő, kutya-macska játékot rajzol meg, az első részt záró Sikk című szatíra pedig a női nem szeretni való bájáról beszél. A műsor második felében látható az est címadó produkciója, a Furcsaságok című szatíra, amely könnyed hangvételű, ám tartalmas színházi élményt kínál a nézőknek.

Székesfehérvári Balett Színház: Furcsaságok / Fotó: Horváth Reni

Székesfehérvári Balett Színház: Furcsaságok / Fotó: Horváth Reni

“A táncverseknek megírt cselekményvonulata nincs, viszont – mint ahogyan a versek is az emberekben – a nézőkben cselekményeket indíthatnak el az asszociáció révén” – nyilatkozta Egerházi Attila a Fehérvár magazinnak. Jelenleg hat fővel dolgozik társulat, de a balettszínház vezetője azt is elárulta, hogy augusztustól már tizenhárom fővel működnek, így cselekményes balett – vagy ahogyan ő fogalmaz, “táncnovella” – is helyet kaphat a repertoárban.