Keresztvíz – Shakespeare-adaptációt mutat be a Juhász Kata Társulat

2018 június 04. hétfő, 9:01

Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című komédiájának interaktív, táncszínházi adaptációját mutatják be június 12-én a Bethlen téri Színházban. A Juhász Kata Társulat Keresztvíz című darabja a vígjátéki jelleg ellenére számos komoly és meglehetősen aktuális kérdést feszeget, mint az idegen társadalomba való beilleszkedés, a munkaerőpiacon való érvényesülés férfi és női sémái vagy a xenofóbia keletkezése.

Keresztvíz / Fotó: Juhász Kata Társulat

Keresztvíz / Fotó: Juhász Kata Társulat

Az alkotók ajánlója:

„Ha Illíriába jössz, nem veheted el Shakespeare munkáját.”

Felső középosztálybeli testvérpár hajótörést szenved a családi vitorlázáson. Noha elvesztik egymást, a dagállyal mindketten szerencsésen partot érnek. A lány munkát vállal, de úgy ítéli meg, hogy férfiként jobban érvényesülhet a helyi munkaerőpiacon. A fiú egy érzékeny homoerotikus kaland útján gáláns támogatóra talál. Sajnálatos módon hamarosan mindkettőjüknek szembesülnie kell a mesterségesen gerjesztett helyi xenofóbiával, mely óhatatlanul erőszakos jelenetbe torkollik. Végül azonban Shakespeare-nek köszönhetően nemcsak egymást találják meg, de a boldogságukat is, mivel sikerül beházasodniuk a helyi elitbe. Várjuk a következő dagályt.

A címbéli utalás Shakespeare „utolsó felszabadult és vidám darabjára a komédiák sorában” nem véletlen: előadásunk táncszínházi adaptáció interaktív formában. Az allúzióként megjelenő vízkereszt ünnepe fordulópontot jelent: a karácsonyi idő végét és a farsang kezdetét. Egyszerre a keresztény liturgia fontos ünnepe (epiphania), és egy pogány ünnep, a farsang kezdete: fordulópont, korszakhatár, amely előtt Európa most is áll.

Keresztvíz / Fotó: Juhász Kata Társulat

Keresztvíz / Fotó: Juhász Kata Társulat

Alapvető kérdéseket kell tisztáznunk, melyek kiváltója az elmúlt években tapasztalható társadalmi jelenségek egy sora: mint a képviseleti demokráciákban az aktív szavazók arányának csökkenése, egész közösségek politikai elmozdulása a szélsőjobb felé, az Európán belüli határok újraépülése, az európai országok közötti politikai összetartó erő sorvadása, a vallásilag motivált terrorizmus kezelése, a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek országokon belül és az egyes országok között, a társadalmi fejlődés irányvesztettsége, mely a jövőbe vetett bizalom megcsappanásával jár.

A kérdés felvetéséhez egy színházi klasszikust, Shakespeare-t, és egy sajátos színházi formát hívunk segítségül: a résztvevők az előadók mellett maguk a nézők lesznek. Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című komédiája ehhez tökéletes médium, mivel az alaphelyzet elemei – hajótöröttek partra vetődnek Illíriában, vagyis a manapság (úgy nevezett) nyugat-balkáni migrációs útvonal mentén húzódó partvidéken, és az ott élő közösség tagjai valamilyen attitűddel fogadják őket – megfelelnek a mai tudósítások sémájának. A drámai hatás érdekében az előadás irodalmi szövegét napjaink dokumentarista és fikciós médiatartalmaival konfrontáljuk.

Keresztvíz / Fotó: Juhász Kata Társulat

Keresztvíz / Fotó: Juhász Kata Társulat

Juhász Kata Társulat: Keresztvíz

Előadók: K. Szabó Csenger, Rétfalvi Tamás, Takács Judit, Takács Lacek
Zene: Alexis Cuadrado és Zságer-Varga Ákos
Fény: Mervel Miklós
Videó: Pataki Zora, Herczeg Tamás Bios
Koncepció: Lóky Tamás
Koreográfia: Juhász Kata

2018. június 12., 19.00
Bethlen Téri Színház