Véget ért A Tánc Fesztiválja – Ők a díjazottak

2018 június 05. kedd, 13:17

Véget ért a Tánc Fesztiválja XX. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó, melyet május 28. és június 3. között szervezett meg a Pannon Várszínház.

Pécsi Balett: Diamonds / Fotó: Rajnai Richárd

Pécsi Balett: Diamonds / Fotó: Rajnai Richárd

Az eseményen a professzionális színpadi táncművészet kiemelkedő alkotói, előadói képviseltették magukat, a szakmai programok mellett pedig kiállítás, előadás, utcai táncos felvonulás, slampoetry is várta a fesztiválozókat, az egyhetes rendezvény alatt így összesen tizenkilenc előadáson és tizenegy kísérőprogramon vehettek részt az érdeklődők. A fesztiválnak a városban több intézmény adott otthont a hét folyamán, így a Hangvillában, a Veszprémi Petőfi Színházban, a Latinovits–Bujtor Játékszínben és az Agóra Veszprém VMK színháztermében is láthattak előadásokat a nézők.

Frenák Pál Társulat: Lutte / Fotó: Boczkó Tamás

Frenák Pál Társulat: Lutte / Fotó: Boczkó Tamás

A vasárnapi zárógálát a Hangvillában a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak A jövő csillagai címet viselő produkciója nyitotta meg. Az est során az egyetem táncművész szakjának klasszikus balett specializációs és modern tánc specializációs hallgatói mutatkoztak be. Szakály György, a zsűri elnöke elmondta, az értékelés során nem helyezéseket osztottak ki, a különböző kategóriadíjakkal sokkal inkább üzenni szerettek volna az alkotók felé, hogy jó úton haladnak. A Szegedi Kortárs Balett Abszurdia elnevezésű produkciójáért a fesztivál közönségdíját, az Usine 1.84 együttes Közelítés című előadásáért az Imre Zoltán Program keretében fellépő ifjú előadók közül a legkiválóbbnak odaítélt díjat vehette át.

Simkó Beatrix, Grecsó Zoltán: #Orfeusz#Eurüdiké / Fotó: Dömölky Dániel

Simkó Beatrix, Grecsó Zoltán: #Orfeusz#Eurüdiké / Fotó: Dömölky Dániel

A zsűri előadói díjat adományozott a nemzetközi gálán bemutatkozott Lee in Soo koreai táncosnak az A first meet című produkció létrehozásáért, a legjobb alakítás díja pedig Eoin Mac Donnchához került a Frenák Pál Társulat Lutte című előadásában nyújtott teljesítményéért. Két koreográfiai díjat is kiosztott a zsűri, az egyiket a finn Tero Saarinennek a Life wheel című koreográfiáért, a másikat pedig Leo Mujić-nak a Pécsi Balett számára készített Diamonds című munkájáért. A legjobb együttes a Pécsi Balett társulata lett, a legjobb produkció pedig a Frenák Pál Társulat által bemutatott Lutte. A Tánc Fesztiválja fődíját idén Simkó Beatrix és Grecsó Zoltán #Orfeusz#Eurüdiké című produkciója érdemelte ki.

Forrás: veol.hu