This Is How You Move Them – Két izlandi útinaplójáról szól Urvi Vora és Szemessy Kinga koreográfiája

2018 június 06. szerda, 11:57

Urvi Vora és Szemessy Kinga új közös produkciója június 12-én a Bakelit Multi Art Centerben kerül bemutatásra.

A darab egyrészt két fiatal izlandi útinaplója, másrészt minden valaha megcsonkított áldozat tragédiája. De nevezhetnénk akár két róka szerelmi történetének is. A kérdés, ami minden verzióban ott kering: mi indít meg minket, mi indít be téged? Minek is mozdulunk egyáltalán?

A This Is How You Move Them két lényt, két antihőst kelt életre. Mi a jó és mi a rossz, kérdezik maguktól, miközben elcsodálkoznak azon, hogy a dolgok milyen gyorsan értelmüket vesztik. Erőszak és együttérzés terhe alatt vívodnak. Elkezdik, valahol a közepén – a ponton, ahol valamivé, vagy valakivé válnak.

Urvi Vora kortárs táncos és kutató New Delhiből. Nemrég fejezte be Tánc-antropológiai tanulmányait, melyek alatt modern rítusokkal, performansszal és a performatív affektussal foglalkozott. Egyetemi tanulmányait alkalmazva olyan művészeti projekteket hoz létre, amelyek a test határait, értelmezését, a másik testének politikáját tematizálják. Egyéni munkáit, a SKUM Manifesto-t és az In Loving Memory of Indira Thatcher-t Londonban és Budapesten adta elő. Jelenleg Budapesten él és dolgozik, és folyamatosan rácsodálkozik arra, hogy mennyi mindent képes megtenni a test.

Szemessy Kinga táncos és kutató, akit a részvétel, a hozzáférhetőség és a társadalmi kohézió lehetőségei, fogalmai és modelljei érdeklik. A Budapesti Kortárs Tánc Főiskolán tanult különböző tánc-technikákat, ezt a megtestesült, gyakorlati tudást ötvözi az antropológiai és színháztudományi tanulmányai során elsajátított módszertanokkal és elméletekkel.
Különböző ösztöndíjprogramokban (Fülöp Viktor, CEC ArtsLink etc.) próbálta meg feltérképezni, hogy milyen hibrid gyakorlatok és megközelítések léteznek nemzetközi szinten. Hosszú távú projektként a testnek, mint élő archívumnak a fogalmát kutatta, ez a munka különböző performanszoknak szolgált alapjául Londonban, Helsinkiben, Columbusban (USA), és Budapesten. Jelenleg óraadó tanár a Budapesti Kortárs Tánc Főiskolán, és doktori hallgató a Budapesti Színház és Filmművészeti Egyetemen.

 This Is How You Move Them

Koreográfia – Urvi Vora
Alkotók, előadók – Szemessy Kinga, Urvi Vora
Zene – David Tilt, Kabir David, Rivu
Hang és fénytechnika – David Tilt, Urvi Vora
Plakát design – Tara Aliya Kesavan
A maszkokat Steve Wintercroft tervezte és az előadók hozták létre

A bemutató időpontja: június 12., 19:00, Bakelit Multi Art Center