Túl későn, túl korán – Brüsszeli performanszsorozat érkezik a Színészmúzeumba

2018 június 07. csütörtök, 14:49

Június 16-án Magyarországra érkezik a brüsszeli BOZAR Szépművészeti Múzeumban bemutatott Túl későn, túl korán című projekt.

A két világháború közötti modernizálódás időszakára emlékező, táncművészet, színház és múzeum metszéspontjában létrejött helyspecifikus performanszok a hely kötöttségeinek és a mozdulat szabadságának kettősségében mutatják fel a múltat és a jelent.

A neves belga építész, Victor Horta két világháború között tervezett impozáns épületéből a Bajor Gizi Színészmúzeum meghitt tereibe költözik a nemzetközi esemény exkluzív, 30 fős közönséget megszólító budapesti változata. A tánccal, zenével, performansszal megelevenített két hely története maga is rímel a körüljárt témára, hiszen Országh Béla építészmérnök szintén ebben az időszakban, 1928-ban alakította a mai múzeum helyén álló földszintes épületet nagystílű villává.

A performanszokat kerekasztal-beszélgetés követi, amelyen a visegrádi országokból meghívott szakértők elemzik a kulturálisan gazdag 1920-as évek esztétikai újításait: térségünk közös múltját.

A rendezvény a V4 magyar elnökség keretében a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával jöhetett létre.

 

Bemutatásra kerülő performanszok:

TANTEHORSE THEATRE (CZ): VIVISECTIC. Tánc-installáció
Koncepció: Miřenka Čechová, Denisa Musilová. Előadják: Sabina Bočková és Johana Pocková

ALDINA TOPCAGIC (AT) és STANISLAV DOBÁK (SL): EGY NŐ BÁRMELYIK SZÁZADBAN (A Woman in Any Century). Tánc- és videóinstalláció
Tánc: Aldina Topcagic. Videó: Stanislav Dobák

MONIKA DROZYNSKA (P): EURÓPA TALÁLKOZIK A LENGYEL CÉKLÁKKAL (Europe Meets Polish Beets). Interaktív képzőművészeti installáció

SŐRÉS ZSOLT (H): Hangművészeti térinstalláció

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Martina Pecková Černá (Cseh Színházi és Művészeti Intézet, Prága), Zuzana Uličianska (Színházi Intézet, Pozsony), Moderátor: Szabó Attila (Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Budapest)

A részvétel ingyenes, de a helyek korlátozott száma miatt regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni ide kattintva lehet.