“Ez egy evolúció, ami remélem halad valahova” – Louise Lecavalier kanadai táncos a TrafóTalks vendége volt

2018 június 16. szombat, 9:00

A TrafóTalks új részében a kanadai kortárstánc egyik legnagyobb alakja, Louise Lecavalier volt a vendég, aki Battleground című táncelőadásával kétszer is fellépett a Trafóban.

Ajánló a darab elé:

Lecavalier a Battlegrounddal megint új területekre merészkedik. A fantasztikus szóló- és duett egyveleget Italo Calvino A nem létező lovag  című elbeszélése inspirálta. A színpad egyszerre küzdő- és játéktér, ahol folynak a csaták, jelentékenyek és felejthetők, ahol hősök és antihősök mérik össze erejüket, álmaikat és kiábrándultságaikat az őrült és meghatározhatatlan tánc-kavalkádban.


Louise Lecavalier
 kiemelte: “Nem azt akartam mutatni az előadásban, hogy nehéz hozzám közel kerülni, vagy hogy nem tudok másokhoz közeledni. Szeretek másokkal táncolni, nagyon is szeretek másokkal lenni. Szólóval kezdtem ezt a darabot, A nem létező lovag akkor jutott eszembe, amikor egyedül dolgoztam és úgy döntöttem, duettben folytatom az ötletet, ha lehetséges. Arra jutottam, hogy a másik szereplő egy csávó lehetne, aki folyton követ. Szóval partenerekről van szó, de furcsa partnerekről – nyilatkozta.A táncos-koreográfus hangsúlyozta: “Tetszik, hogy ez nem egy hagyományos férfi-nő páros: szerintem nem kell egy férfi és nő közötti duettnek mindig csábításról, szerelemről vagy gyűlöletről szólnia. Valami kölcsönöset akartam, de rengeteg olvasata lehet. Azt szerettem volna, hogy cserélgethessük a szerepeket, nem a nemi szerepekre akartam rámenni. A nem létező lovagnak nincs teste. Feltételezzük, hogy férfi, de szellem igazából” – szögezte le.Louise Lecavalier elárulta: “Szeretem a csaták, a küzdelem gondolatát, és amikor a darab címét kerestem, azon gondolkoztam, mit képvisel a tánc, amit manapság vagy amit már hosszú évek óta csinálok. A csata mindig jelen volt. A küzdelem, a lehető legmagasabb szintű emberré válás küzdelme. A folytonos harc. Ez egy evolúció, ami remélem halad valahova” – mondta.

Louise Lecavalier, Robert Abubo / Battleground / Forrás: Trafó

A montreali születésű Louise Lecavalier 18 éves korában, klasszikus- és kortárs tánctanulmányai után találkozott Édouard Lockkal, akivel 18 évig tartott együttműködésük. A szőke táncosnőt fizikai ereje, mesteri előadásmódja és technikája tette a La La La Human Steps meghatározó alakjává, Lock múzsájává. 1985-ben első kanadaiként elnyerte legendás a Bessie-díjat. A Wrap around the word című turnén együtt táncolt David Bowie-val és a The Yellow Shark címet viselő Frank Zappa albumbemutató koncerten is fellépett, mint a kortárstánc kiemelkedő alakja. 1999-ben vált meg az azóta megszűnt, legendás társulattól és indult el saját koreográfusi útján. Idén pedig hazavihette a Denise-Pelletier díjat, ami a Québec tartomány által adható legrangosabb elismerés az előadóművészeti területen.

 
 

Kapcsolódó anyagok