Díjakban gazdag évadzárót tartott a Győri Balett

2018 július 03. kedd, 11:23

Több társulati tag rangos elismerésben részesült, az együttes pedig Győr díszpolgára lett.

Évadzáró a Győri Balettben / Fotó: Marcali Gábor, gyorplusz.hu

Évadzáró a Győri Balettben / Fotó: Marcali Gábor, gyorplusz.hu

Kiss János igazgató röviden összegezte a fellépéseket az együttes évadzáró ülésén: Magyarország sok városában mutatkoztak be, emellett tíz olasz városban, Bécsben és Galántán is. Külföldi előadásaikat összességében 10 ezernél több néző látta. Az évadban három bemutatót tartottak: jelenleg is nagy az érdeklődés A skarlát betű iránt, valószínűleg a darab repertoáron marad. A PianoPlays című darab Balázs János zongoraművész közreműködésével minden bizonnyal Nyugat-Európában is bemutatkozik majd. A fiatal koreográfusoknak meghirdetett díjra sikeresen pályázott Sebestyén Bálint, a program keretében az Antigoné került színre.

Az évadban Kardirex-díjat kapott Tetiana Baranovska, az Audi Hungaria Minőségi Táncművészetért díját Jekli Zoltán, a Carmen-díjat Matuza Adrienn vehette át. Harangozó-díjban részesült Gyurmánczi DiánaKőhalmi-Kara Zsuzsát pedig Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki. A Tánc világnapján az évad legjobb férfi táncművésze Jekli Zoltán lett, az évad legjobb alkotója pedig Velekei László. Csepi Alexandra dramaturg a Fülöp Viktorról elnevezett ösztöndíjban részesült, Marjai Lili Annát pedig Taps-díjjal ismerték el.

Évadzáró a Győri Balettben / Fotó: Marcali Gábor, gyorplusz.hu

Évadzáró a Győri Balettben / Fotó: Marcali Gábor, gyorplusz.hu

Kiss János felsorolta a távozókat is: Molnár Ilona gazdasági vezető, igazgatóhelyettes nyugdíjba vonult, Horváth István magántáncos szakmai nyugdíjba megy. Három társulati tag – Förhécz Attila díszítő, Hécz Péter fővilágosító és Varga György színpadmester 40 éve tagja az együttesnek. Bombicz Barbara Harangozó-díjas táncművész, a Győri Balett örökös tagja Ezüst Babér Vándordíjat alapított, melyet az idén titkos szavazással Luigi Iannone tánckari tagnak ítéltek oda.

Ez az utolsó évad a régi épületben, de nem kell félni a felújítás idejére a színháznak, s a balettnek kialakított átmeneti játszóhelytől, az olimpiai sportközponttól, hiszen az épület 21. századi lehetőségeket kínál – hangsúlyozta Radnóti Ákos alpolgármester.

Forrás: gyorplusz.hu