Szabadtéren a Feledi Project előadásai

2018 július 05. csütörtök, 16:50

Gyulán és Kecskeméten is találkozhat a közönség a Feledi János vezette Feledi Project előadásaival a nyár folyamán.

Feledi Project: Hat Tánc / Fotó: Szigeti László

Feledi Project: Hat Tánc / Fotó: Szigeti László

Hat Tánc:

2018. július 06-án, pénteken, Gyulán, a Tószínpadon lesz látható a Bartók Béla inspirálta Hat Tánc című előadás. Az előadás reflexió Bartók Béla Román népi táncok művére, az 1915-ben írt zongorára íródott művének dob, bőgő és zongora adaptációja.

Az előadás a mindennapjainkról szól. Egy közösség egymáshoz való viszonyulást követhetjük nyomon különbözőéletérzések, tételek kapcsán. A darabban az emberi egzisztencia határait kutató expresszionizmus és az irónia, valamint a szándékos egyszerűség és a kontrapunktikus összetettség jól megférnek egymás mellett. A mű hat tánctételből áll, melyeknek karakterét megőrizveimprovizációk hangzanak el a tánctételek között.

Az előadásban élőben játszik Oláh Dezső Trió zenekar, Oláh Dezső zongorán, Oláh Péter bőgőn, Pecek Lakatos András pedig dobon. Táncművészek: Hortobágyi Brigitta, Tóth Brigitta, Hoffmann Luca, Kovács Eszter, Frigy Ádám, Csizmadia Tamás, Feledi János.

Feledi Project: Prozódia / Fotó: Jókúti György

Feledi Project: Prozódia / Fotó: Jókúti György

Prozódia:

2018. július 26-án, csütörtökön, Kecskeméten lép fel Kodály Művészeti Fesztiválon Prozódia című előadásával a Feledi Project. Az előadás azt keresi, hogy a tánc és Kodály Zoltán zenei világa hogyan alakul egységes világgá különbözőéletérzések kapcsán.

A négy éve bemutatott előadás szintén élő jazz zenekaros kísérettel lesz látható. Feledi János és a Trio a lá Kodály – Oláh Dezső – zongora, Pecek Lakatos András – ütőhangszerek, Erdő Zoltán – klarinét – elsődleges célja a hagyományok ápolása mellett új reflexiókat bemutatni Kodály Zoltán népzenei gyűjtéseire, amelyek ily módon XXI. századi nézőpontból újra felhívják a figyelmet a magyar zenére, azon belül a népzenére. A kodályi témákra íródó művek egyrészttisztelgést fejeznek ki Kodály munkássága és zenei szelleme előtt, másrészt a már ismert témákat újfajta megközelítéssel próbálják bemutatni a közönségnek.

Az előadásban közreműködik a Trió a lá Kodály jazz zenekar, táncművészek Horváth Zita, Tóth Brigitta, Frigy Ádám és Feledi János.