Izraeltől Šibenikig – Első önálló évadát zárja a Pécsi Balett

2018 július 21. szombat, 10:23

Szakmai elismerésekkel és közönségdíjjal zárja első önálló évadát hazánk legrégebbi modern balett társulata. Veszprémben A Tánc Fesztiválján elnyerték a legjobb együttes és a legjobb koreográfia díját Diamond című előadásukkal, a győri Magyar Táncfesztivál keretében megrendezett Gyermek Táncfesztiválon pedig a legkisebb táncrajongók szavazták meg őket győztesnek: Arany Bab-díjat kapott a pécsi Hófehérke és a hét törpe.

A fából faragott királyfi / Fotó: Pécsi Balett

A fából faragott királyfi / Fotó: Pécsi Balett

Az évad külföldön indult, egy hét izraeli bemelegítővel 2017 szeptemberében, majd a Pécsi Nemzeti Színházzal immár koprodukcióban kezdődött a társulati munka. Az egykori anyaszínházzal együttműködésben a hagyományoknak megfelelően megrendezték a Tánctalálkozót is, majd egy hónapig Mexikóban turnéztak. Hazatérve itthon is útra keltek, a Carmen 2014 óta levehetetlen a repertoárról, így ezzel az előadással bejárták az országot.

Diamonds / Fotó: Pécsi Balett

Diamonds / Fotó: Pécsi Balett

Az évad Horvátországban zárul, ahová a Carment viszik: a 8. Šibenik Dance Festival nyitó előadását adják a Szent Miklós erőd szabadtéri színpadán július 23-án. „Ezt követően jól jön a nyári pihenő mindenkinek, mert igencsak mozgalmasra sikerült az évad. A helyzet új, nem tagadjuk, vannak nehézségek, melyek leginkább anyagi természetűek, azonban a szabadság tudata mindenen átsegít, hogy akkor és azt vállalunk el, amit akarunk, hogy szakmai alapon tudunk tervezni” – összegzett Uhrik Dóra ügyvezető.

Footsteps / Fotó: Pécsi Balett

Footsteps / Fotó: Pécsi Balett

Jelenleg épp egy szarajevói utat szerveznek, de már 2019-re is számos lekötött előadásuk van. Pécsett az új évadot a Rómeó és Júliával nyitják, ezzel indul a XII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó. Tavasszal Csipkerózsika meséjét láthatják a pécsi gyerekek Bozsik Yvette koreográfiájában, ugyancsak a Pécsi Nemzeti Színházban.

Forrás: bama.hu