MDLSX – Ön- és identitáskereső utazás ősszel a Trafóban

2018 július 21. szombat, 7:00

Silvia Calderoni, miközben a színpadon fizikailag és lelkileg lemeztelenedik, az előadás technikai apparátusát is működteti: operatőr, hang- és videotechnikus egy személyben.

A Trafó ajánlója:

“A szükséges változás annyira mélyen rejlik, hogy azt mondjuk rá, lehetetlen, annyira mélyen, hogy azt mondjuk rá, elképzelhetetlen. De a lehetetlen bekövetkezik és az elképzelhetetlen elkerülhetetlen.” (Manifesto Animalista, Paul B. Preciado)

Az amerikai Jeffrey Eugenides 2002-es kulcsregénye, a Middlesex adta a darab címét (MDLSX), Rosi Braidotti filozófus On becoming Europeans c. írása pedig azt a nyitottságot, sokszínűséget mutatta meg, amely lehetővé teszi azt, hogy ki lehessen bújni a normáknak megfelelés konformizmusából. A Motus-tag Silvia Calderoni ön- és identitáskereső utazása alatt nemcsak excentrikus Dj/Vj settell kísérletezik, hanem valóságos „himnuszt” ír a valakivé válás szabadságáról, hogy más legyen/lehessen mint amit rákényszerít az állampolgárság, a szülőföldhöz tartozás, a bőrszín, a test.

Silvia Calderoni / MDSLX / Fotó: Simone Stanislai

Silvia Calderoni / MDSLX / Fotó: Simone Stanislai

Az MDLSX nemcsak az önéletrajzi és az irodalmi utalásokat ütközteti, hanem a fikció és a valóság határmezsgyéin lebeg, de a nemi hovatartozás és a nemi identitás korlátainak lerombolásán is dolgozik. Az előadás háttéranyagaiként Judith Butler amerikai filozófus gender témájú műveiből, Donna Haraway Cyborg Manifesto c. esszéjéből, Paul B. Preciado Countersexual Manifesto műveiből és más, a kaleidoszkópikus queer világhoz kapcsolódó írásokból is merít.

Silvia Calderoni / MDSLX / Fotó: Renato Mangolin

Silvia Calderoni / MDSLX / Fotó: Renato Mangolin

A Motust a rendező páros, Enrico Casagrande és Daniela Nicolò alapította 25 éve, a társulat a 90-es években nagy fizikai és érzelmi hatású produkciókkal robbant be és minden előadásban a napjaikat érintő durva ellentmondásokkal foglalkozik. Az elmúlt években a páros készített színházi előadásokat, performanszokat, installációkat és videókat, vezettek szemináriumokat és workshopokat, részt vettek összművészeti fesztiválokon.

Silvia Calderoni / MDSLX / Fotó: Diane Ilariascarpa

Silvia Calderoni / MDSLX / Fotó: Diane Ilariascarpa

Számos díjat kaptak, köztük 3 alkalommal az UBU Prize-t és rangos különdíjakat kaptak munkáikért. Szabadgondolkodók, New Yorktól Buenos Airesig megfordulnak a világ legkülönbözőbb sarkain legutóbb az Alexis, egy görög tragédia c. előadásuk járt nálunk Silvia Calderoni főszereplésével, 2012-ben.

Silvia Calderoni / MDSLX / Fotó: Simone Stanislai

Silvia Calderoni / MDSLX / Fotó: Simone Stanislai

Motus (IT): MDLSX 
2018 OKT. 2. TRAFÓ
Olasz nyelven, magyar-angol felirattal

 
 

Kapcsolódó anyagok