Rómeó és Júlia – A Pécsi Balett bemutatójával indul a Nemzetközi Tánctalálkozó

2018 augusztus 23. csütörtök, 10:28

2018. szeptember 14-én a Rómeó és Júlia premierjével indul a XII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó a Pécsi Nemzeti Színházban.

Vincze Balázs művészeti vezető, Harangozó-, Imre Zoltán és Seregi-díjas koreográfus szenvedélyes és dinamikus táncnyelve kelti új életre a világirodalom legismertebb szerelmespárjának meséjét. Társkoreográfus: Molnár Zsolt Harangozó-díjas művész. Zeneszerző: Riederauer Richárd, Charles Gounod. A különleges látványvilágról Cziegler Balázs díszlettervező és Kiss Julcsi jelmeztervező kreatív fantáziája gondoskodik. Címszerepben: Matola Dávid és Karin Iwata.

A Rómeó és Júlia a Pécsi Balett Nonprofit Kft. és a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. koprodukciójában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

A Tánctalálkozó egyaránt szól a közönségnek és a szakmának is, ezt a két különböző elvárást kívánják egyensúlyban tartani.
2018. szeptember 15-én a Tánctalálkozó a Miskolci Balett Casablanca című előadásával folytatódik a PNSZ-ben, szeptember 16-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Kiegyezést mutatja be ugyanott. Másnap a Frenák Pál Társulat és a Szegedi Kortárs Balett lép fel egy este, 18-án délután a Bozsik Yvette Társulat Pinokkiójával várják a gyermekközönséget, míg este a Kodály Központban nagyszabású Nemzetközi balettgálát tartanak. Szeptember 19-én Táncperspektívák címmel három egészen különböző műfajú együttes mutatkozik be egy este: a Duna Táncműhely, a francia Karma Dance Project és a Pécsi Balett. A Cella Septichorában idén is fellép a Flamenco Sopianae.

A Tánctalálkozó szakmai programjait a Magyar Táncművészek Szövetségének segítségével szervezik. A XII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó létrehozását támogatta a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Táncháztalálkozó részletes programja ide kattintva érhető el.

A Pécsi Balett 2018-ban is él az önállóság adta lehetőségekkel: itthon és világszerte utazik.
A tánctalálkozót követően idén ősszel is útra kelnek a Pécsi Balett táncművészei. Szeptember végén a Szarajevói Balettfesztiválra utaznak. A Nemzeti Táncszínház szervezésében valósul meg a Rómeó és Júlia budapesti bemutatója október 2-án a Müpában és számos további budapesti fellépésük. Fellépnek a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon Bernstein Candide-jában, Böhm György Jászai-díjas rendezésében, melyhez a koreográfiát Vincze Balázs készíti. Október végén pedig egy hetes orosz turnéra viszik a Carment.
Az évet a Diótörővel zárják: a pécsi közönség nagy örömére felújítják a Diótörőt, melyből hét előadást adnak advent idején és karácsonykor a Pécsi Nemzeti Színházban.

2019 projektjei közül előzetes kiemelendő a Pécsi Balett tavaszi bemutatója, mely a gyermekeknek szól majd: Csipkerózsika meséjét Bozsik Yvette Kossuth-díjas Érdemes művész koreográfiája kelti életre a Kamaraszínházban.