Egyéves tréningsorozatot indított Frenák Pál társulata

2018 szeptember 06. csütörtök, 11:57
A fiatal tehetségek keresésére és bemutatására helyezi a hangsúlyt a 2018-2019-es évadban a Frenák Pál Társulat, amely ebben a szellemiségben készül novemberi bemutatójára és indított el egy egyéves tréningsorozatot is.

Frenák Pál Társulata / Fotó: Csányi Krisztina

A november 1-jén és 2-án a Trafó Kortárs Művészetek Házában debütáló W_all című produkcióban a Frenák Pál által mentorált fiatal koreográfusok, táncosok mutatják meg magukat – olvasható a társulat MTI-hez eljuttatott közleményében. A francia, magyar, portugál, ír, román és amerikai előadó-művészekből álló alkalmi társulat munkáját mentorként segíti a koreográfus, aki elsősorban a produkció egységének megteremtéséért felel a közös munka során. A magyarországi premiert követően a W_all című produkció november közepén Romániában is bemutatkozik.

Ugyancsak a tehetségek felkutatása iránti elkötelezettség inspirálta az egy évig tartó Frenák-tréningsorozat elindítását, amelynek első eseményére, a szeptember legelső napjaiban megrendezett háromnapos intenzív tréningre több mint negyvenen jelentkeztek.  A társulat eddig csupán alkalmanként tartott nyílt tréningeket, idén azonban rendszeressé teszi képzéseit a Műhely Alapítvánnyal közös szervezésben.

Frenák Pál Társulata: Lutte / Fotó: Boczko Tamás

Az egész évadot átölelő sorozat különlegessége, hogy Frenák Pál három havonta maga is tart mesterkurzust, így személyesen is figyelemmel tudja követni a tréningeken rendszeresen megjelenők egyéni fejlődését. A nyári fesztiválszezon szeptemberben is folytatódik a társulat számára. Két neves vidéki fesztiválra, a XII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozóra, valamint az Egri Stúdiószínházi Táncfesztiválra is elviszi a fa_UN című előadását, amely veszprémi bemutatóját követően meghódította már Sepsiszentgyörgyöt, Temesvárat, Győrt és Budapestet is.

A 2017-es CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál sikerdarabja, a HIR-O novemberben és decemberben is műsoron lesz egy-egy estén a Müpában, és az évadban visszatér a Trafó színpadára a legendás Frisson, valamint műsoron marad a fa_UN és a Lutte című előadás is. Jövő tavasszal pedig egy olyan új Frenák-darabra számíthatnak a nézők, amelyet a Nemzeti Táncszínház felkérésére készít akrobaták és táncművészek együttműködésével a koreográfus.

Forrás: Színház.org, MTI