50 ingyenes előadással vár a Táncpark a Millenárison

2018 szeptember 08. szombat, 10:00

Közel 50 ingyenes tánc- és mozgásművészeti előadással, gyermekprogramokkal, illetve performanszokkal és táncházzal várják az érdeklődőket a Millenáris Parkban szeptember 30-án 14 órától a 25 éves Nemzeti Kulturális Alap jubileumi programsorozata keretében.

A Nemzeti Kulturális Alap 2018-ban ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. A szeptember 23. és október 17. között 25 év, 25 nap, 25 esemény címmel zajló ünnepi fesztiválon az NKA valamennyi kollégiuma önálló programmal ünnepel, melyek Budapest mellett az ország különböző kis- és nagyvárosaiban valósulnak meg, de több eseménynek is határon túli település ad otthont. A programsorozat – mely a Családok Évéhez is kapcsolódik – célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa az NKA tevékenységét és eredményeit, valamint a kulturális élet azon területeit, ahol az Alap működésének köszönhetően maradandó értékek, alkotások, művek születhettek és születnek ma is.

Budapest Táncszínház: Bolero

A jubileumi programsorozat kiemelt eseményeként az NKA Táncművészet Kollégiuma és Imre Zoltán Programja szervezésében balett, modern-, kortárs,- és néptánc előadásokat láthatnak a műfaj rajongói. A Millenáris park három helyszínén zajló rendezvényen az érdeklődők bepillanthatnak a Nemzeti Táncszínház új, épülő otthonába is. A Családok Éve jegyében családi örömzenére, örömtáncra invitálják a kicsiket és nagyokat, az est zárásaként pedig egy gálaest keretében köszöntik a negyedszázados Nemzeti Kulturális Alapot. A nap két házigazdája Stohl Luca, táncművész és Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója lesz.

A Nemzeti Kulturális Alap a rendszerváltozás utáni hazai kultúrafinanszírozás talán legmeghatározóbb intézménye lett, amely 2018-ben ünnepli negyedszázados születésnapját. Az eltelt 25 év alatt az NKA a kulturális élet valamennyi területén megkerülhetetlen szereplővé vált, legyen szó könyvkiadásról, színházról, táncról, képzőművészetről, zenéről, szépirodalomról, fotóról vagy éppen építészetről, örökségvédelemről, közművelődésről.  Az NKA bizottságában és kollégiumaiban a magyar kulturális élet meghatározó szereplői és jelentős alkotói ülnek, az ő javaslataik alapján hozza meg az Alap forráselosztásra vonatkozó döntéseit. Az NKA az elmúlt 25 évben számos ismert és kevésbé ismert előadót, művészt, alkotót támogatott, akik épp e támogatásoknak köszönhetően váltak országszerte ismertté.

Az esemény a “25 év, 25 nap, 25 esemény” program részeként jön létre. Az NKA25 Fesztiválprogram további eseményeiről az nka.hu/nka_25 vagy a facebook.com/nemzetikulturalisalap – oldalain tájékozódhat.

Program

D épület program 14.00-18.30

Kőnig István: duett
Coincidance Táncszínház: The Irish impulse
Gera Anita – DanceLab:Image
Székesfehérvári Balett Színház: Test-közelből
Feledi János – Feledi Project: Psyché
Budapest Táncszínház: Bolero
Nagy Csilla: Karma Milonga
PR-Evolution Dance Company: 2ME
Nagy Emese: Jigi Jigi
Inversedance – Fodor Zoltán Társulata: Vérző patak
Kulcsár Noémi Tellabor: Rapid Eye Movement
Mándy Ildikó Társulata:A macska neve
Duna Táncműhely: Képíró
KET-Eryck Macohon:POLY
Duda Éva Társulat: Labirintus

 

Nemzeti Táncszínház előtér

Magyar Táncművészeti Egyetem: balett
Sivasakti Kalánanda Táncszínház
Artman Egyesület: Inkluzív jam
Argentin Tangó Táncszínház: Tangó Varázs
Fitos Dezső Társulat
FlamencorazonArte Táncszínház

 

D épület Gála

Duna Művészegyüttes: Szerelmünk, Kalotaszeg (részlet)
Magyar Nemzeti Balett: Trois Gnossiennes
Magyar Táncművészeti Egyetem lánykarikázó
Bozsik Yvette Társulat: Csoportterápia (részlet)
Frenák Pál Társulat:
Pécsi Balett: Dimonds (részlet)
Szegedi Kortárs Balett
Győri Balett: PianoPlays   duó + szóló
Magyar Nemzeti Táncegyüttes