“Az erős női karakterek vonzanak” – Ivanova-Skoblikova Sofia a Nemzeti Baletthez szerződött

2018 szeptember 08. szombat, 9:30

Öt éve kacérkodik már Budapesttel, de csak most érkezett el az idő, hogy csatlakozzon a Magyar Nemzeti Balett társulatához. Ivanova-Skoblikova Sofia a Táncblognak nyilatkozott.

A TáncBlog cikkéből:

Néhány év után otthagyta a szentpétervári Mariinszkij Színházat és Budapestre szerződött, melynek kapcsán Ivanova-Skoblikova Sofia elárulta: “Tősgyökeres szentpétervári vagyok (…) de a második legkedvesebb hely számomra a világon akkor Budapest lett. A balett a szívem középpontja, de a baletten kívüli életben nagyon fontos az, hogy az ember hol él. A budapesti építészet, a hidak, az esti kivilágítás – ez a város csodaszép. Megérkeztem, körülnéztem, és egyszer csak azt vettem észre, hogy jól érzem magam. Amilyen egyszerűen hangzik ez a mondat, annyira nem egyértelmű, hogy könnyű ilyen helyet találni” – szögezte le a balettművész.

Ivanova-Skoblikova Sofia / Fotó: Stas Levshin

Arra a kérdésre, hogy milyen karakterek bőrében érzi igazán jól magát, Ivanova-Skoblikova Sofia így felelt: “Impulzív és temperamentumos vagyok, éppen ezért, bár szívesen táncolok líraibb szerepet is, de közelebb áll hozzám, amihez tűz kell. Szeretem, amikor erős nőt kell megjelenítenem a színpadon. Ugyannakor fontos az is, hogy technikailag komoly kihívást jelentsen az adott darab (…) A hattyúk tavában is könnyebb a fekete hattyút táncolnom, csak ösztönösen kijön belőlem, otthon érzem magam benne, míg a fehér hattyúra készülök, tudatosan fel kell építenem. Nem azt akarom mondani, félreértés ne essék, hogy nem szeretem a lírai szerepeket, de munkásabbak. Talán az van bennem, hogy nem akarok sajnálatot ébreszteni a nézőben, nem szeretem, ha gyengének látnak, hiába nem én vagyok az. Erősnek lenni a színpadon számomra azt jelenti, hogy a nézők az én energiámból is visznek valamit haza” – hangsúlyozta.

Soron következő szerepeiről Ivanova-Skoblikova Sofia így nyilatkozott: “Lehetek erős nő! Most kezdtem próbálni Hans van Manen Trois Gnossiennes című darabját, Aradi Máriával, aki éppen arról mesélt nekem tegnap, hogy ez a karakter nem teszi közszemlére az érzéseit, nagyon nagy belső tartása és ereje van. Rögtön meg is tetszett a szerep! Utána következik a Trójai játékok amazonokkal, majd a Don Quijote, a többit pedig meglátjuk. Nagyon szeretném magam modern darabban is kipróbálni, ez a Mariinszkijben nem nagyon adatott meg, nagyon hosszú a szerepvágyaim listája” – mondta.

A teljes interjú itt olvasható.