Szólók, Grace – Két Hodworks-előadás is visszatér a Mu Színházba

2018 szeptember 15. szombat, 15:15

Hód Adrienn társulatának két nagysikerű darabja tér vissza a MU Színházba két egymást követő este, szeptember 25-én és 26-án.

A három alkalommal Lábán-díjjal kitüntettet Hód Adrienn mára nagy hazai és nemzetközi ismertségre és elismerésre szert tett koreográfus – aki többek közt Nemes Jeles László Saul fia és Sunset című filmjeinek koreográfus alkotója.

Hodworks: Szólók / Fotó: Dömölky Dániel

Hodworks: Szólók / Fotók: Dömölky Dániel

SZÓLÓK

Szólóban előadott, válogatott jelenések gyűjteménye. Adott időben egy előadó, egy akcióban, egyfókuszú figyelemben. Az előadók is kapcsolódnak a közönséget alkotó emberek csoportjához és a közönségnek, akárcsak az előadónak, felelőssége van a színházi élményben. Mindez több lehetőséget is kínál arra, hogy előadó és néző viszonyba kerüljön egymással. Éppúgy, mint amikor időt szánunk arra, hogy megismerjünk valakit és így megnő a kötődés lehetősége. A nézőktől érkező reakciók színezik a jelenidejű színpadi cselekvést, ami behoz egy változó, ismeretlen tényezőt.

Az idő közrejátszik abban, hogy nemcsak megfigyelők vagyunk, hanem az általunk elmondható történetek díszletét is mi alkotjuk. Egy találkozás belső történései és dinamikája elkezdenek a jelentés tartományában működni: mit jelenthet számunkra és mivé válhatunk a találkozás által?

„Érzékenységüket perverzitásnak, üdítően friss szemléletüket pimasz provokációnak, az improvizációikból kimentett, különleges nyelvezetüket kódolhatatlan káosznak is magyarázták már. Ismerős tendenciák, hiszen minden kornak és műfajnak megvan a maga radikálisan újat akaró csapata. A punk nem halott, viszont nem is akar tetszeni, a legkevésbé pedig tetszelegni. Megkérdőjelezni akar dolgokat, kiengedni a szellemet a palackból, megmutatni azt, aminek mások szerint nem volna ildomos látszania.” (Artner Szilvia Sisso)

Alkotótársak és előadók: Marcio Kerber Canabarro/Vass Imre, Cuhorka Emese, Molnár Csaba
Zene: Coil, GG Allin, Vini Vici
Zenei szerkesztő: Gryllus Ábris
Jelmez: Németh Anikó és az alkotók
Fény: Mervel Miklós
Dramaturg: Szabó-Székely Ármin
Koreográfus: Hód Adrienn
Az előadásban meztelenség látható a színpadon.

Hodworks: Grace / Fotó: Dömölky Dániel, Molnár János

Hodworks: Grace / Fotók: Dömölky Dániel, Molnár János

GRACE

„Hol legitimek a megéléseink? Egy csomó érzés, állapot egyszerűen illegális, nem szabad. A művészet alibi. A művészet oltárán szabad olyat tenni, amit az életben nem minden esetben. Ezért a művészet játék, alibi a szabadságra.”  (Hód Adrienn)

Hód Adrienn absztrakt tánca elérkezett a kimondott szóig. A koreográfus által precízen vezetett helyzetek csillogó absztrakt revüként jelennek meg. Egy norma-mentes szertartás, közösségi gyónás, ahol négy kitárulkozó és pajkos revügörl pakol elénk lenyúzott és kicsontozott élményeket.

Élvezet és fájdalom mágiája,
rituális fürdés a rivaldafényben,
sűrű és hangos szenvedélytörténetek,
menetelés az eksztázisba,
elektronikus és klasszikus burleszk.

„Az előjáték négyfejű fontoskodó, okoskodó mávész-hisztérikája a végére gyönyörű testek ritmikus frízévé transzformálódik. Izzadtak, csapzottak, szépek es szabadok: bennük a tiszta jelenlét “beszél” önmagáért. Jó művészet ez: éles fényt vet arra aminek rejtekezés a természete.” (Rényi András)

Alkotótársak és előadók: Cuhorka Emese, Ivan Björn Ekemark, Molnár Csaba, Vass Imre
Dramaturg: Szabó-Székely Ármin
Zene: Bartha Márk
Fény: Mervel Miklós
Koreográfia: Hód Adrienn
Az előadásban meztelenség látható a színpadon.

Külön köszönet: Studio Wayne McGregor – TED Talk, Nathaniel Barratt, Garai Júlia, Kormos Éva, Láng Annamária, Mizsei Zoltán, Sőrés Zsolt, Marco Torrice, Vadas Tamara
Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Új Előadóművészeti Alapítvány, Műhely Alapítvány, SÍN Kulturális Központ, OFF Alapítvány

HODWORKS: Szólók
2018. szeptember 25. 20.00 óra

HODWORKS: Grace
2018. szeptember 26. 20.00 óra

MU Színház
1117 Budapest, Kőrösy József u. 17.