A fiatalokon a fókusz a Frenák Pál Társulat új évadában

2018 szeptember 16. vasárnap, 7:36

A fiatalok, a tehetségek keresésére és bemutatásra helyezi a hangsúlyt a 2018/2019-es évadban a Frenák Pál Társulat. E szellemiség határozza meg a novemberi új előadást és ehhez kapcsolódóan indít egy éves tréning-sorozatot a társulat.

Frenák-workshop / Fotó: Bobál Katalin

Frenák-workshop / Fotó: Bobál Katalin

Az idei évben a Trafó színpadán a Frenák Pál mentorálta fiatal, tehetséges koreográfusok, táncosok mutatják meg magukat a W_all címen bemutatásra kerülő új produkcióban. Frenák az elmúlt években számos kreatív energiával működő táncossal, koreográfussal találkozott, akikkel kereste az együttműködés formáit. Mivel a Frenák-darabokra jellemző mozaikos építkezés szerkezetileg könnyen teremti meg a különböző karakterű alkotók megmutatkozásának lehetőségét, így adta magát az ötlet egy közös produkcióra.

Frenák-workshop / Fotó: Bobál Katalin

Frenák-workshop / Fotó: Bobál Katalin

A W_all létrehozásában részt vevő francia, magyar, portugál, ír, román és amerikai előadó-művészek vibráló energiáinak, kulturális és szakmai hátterének markánsan eltérő karakterjegyeit összehangolni a legnagyobb tapasztalattal rendelkező koreográfus számára is komoly kihívás. Frenák Pál mentorként segíti az alkalmi társulat munkáját, és elsősorban a produkció egységének megteremtéséért felel a közös munka során. A W_all című új bemutatóra november 1-jén és 2-án kerül sor a Trafóban, amely a hazai premier után két héttel Romániában is debütál.

Frenák-workshop / Fotó: Bobál Katalin

Frenák-workshop / Fotó: Bobál Katalin

Ugyancsak a tehetségek felkutatása iránti elkötelezettség inspirálta az egy éves Frenák-tréningsorozat elindítását, melynek első eseményére, a szeptember legelső napjaiban megrendezett három napos intenzív tréningre több, mint negyvenen jelentkeztek. „Rettenetesen hálás vagyok…, mert a kurzus alatt felismertem, hogy valójában nem sok dologra van szükségem az életemben ahhoz, hogy boldog legyek, de a tánc az biztosan az egyik kulcstényezőm…Semmihez sem fogható érzés volt a két táncosotoktól, Esterházy Fannitól és Maurer Milántól tanulni, akik elképesztő kedvességgel, végtelen türelemmel, figyelemmel és jókedvvel foglalkoztak velünk” – írta Dénes Dalma résztvevő az eseményről. A társulat eddig csak alkalmanként tartott nyílt tréningeket, idén azonban rendszeressé teszi képzési alkalmait a Műhely Alapítvánnyal közös szervezésben. Az egész évadot átölelő sorozat különlegessége, hogy Frenák Pál három havonta maga is tart mesterkurzust, így személyesen is figyelemmel tudja követni a tréningeken rendszeresen megjelenők egyéni fejlődését.

Frenák Pál / Fotó: Bobál Katalin

Frenák Pál / Fotó: Bobál Katalin

A nyári fesztivál szezon szeptemberben tovább folytatódik a társulat számára, hiszen két neves vidéki fesztiválon – Pécsett és Egerben – is látható lesz a fa_UN, mely veszprémi bemutatóját követően meghódította már Sepsiszentgyörgyöt, Temesvárat, Győrt és Budapestet is. A 2017-es Café Budapest sikerdarabja, a HIR-O novemberben és decemberben is műsoron lesz egy-egy estén a Müpában, de az évadban visszatér a Trafó színpadára a legendás Frisson, illetve továbbra is látható lesz a fa_UN és a Lutte c. előadás is. 2019 tavaszán pedig új, hamisíthatatlan Frenák-kreációra számíthatnak a nézők, melyet speciálisan a Nemzeti Táncszínház felkérésére készít akrobaták és táncművészek együttműködésével a koreográfus.