A Nemzeti Táncegyüttes lett 2018 kulturális nagykövete Amerikában

2018 szeptember 19. szerda, 7:55

A washingtoni The Hungary Initiatives Foundation (Magyar Kezdeményezések Alapítvány) kuratóriuma a Magyar Nemzeti Táncegyüttest választotta az Év Kulturális Nagykövetének Amerikában.

Az Alapítvány ezzel folytatja a tavaly útjának indított kultúrdiplomáciai kezdeményezését, amellyel támogatni kívánja a magyar kultúra legjavának nagy presztízsű amerikai helyszíneken való bemutatását az amerikai és a diaszpóra közönségei előtt. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes 2018. október 16-án indul 11 állomásos észak-amerikai turnéjára, egy különleges, kimondottam az 1848-as szabadságharc 170. évfordulója alkalmából készült programmal.

A 37 fős utazó létszámú társulat fellép többek között Chicagóban, Torontóban, Seattleben, San Diegóban, és Los Angelesben az amerikai és a kint élő kanadai magyar és amerikai közönség előtt. „A Táncegyüttes fiatal táncosai elképesztő energiájukkal és világszínvonalú művészeti teljesítményükkel a magyar kultúra legjavát fogják képviselni idén Amerikában. Több ezer nézőhöz fog így idén eljutni egy hihetetlen látványos, dinamikus, az amerikai és magyar szabadságszeretetre épülő előadás” – mondta el a washingtoni The Hungary Initiatives Foundation igazgatója, Smith Lacey Anna.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Kiegyezés/150 / Fotó: hirado.hu

Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Kiegyezés/150 / Fotó: hirado.hu

„Az együttes két évvel ezelőtti, 1956-os tematikájú, nagy sikerű amerikai turnéja után merült fel az ötlet, hogy az idei szabadságharc évfordulóra is érdemes lenne egy hasonló turnét szervezni, ami ezúttal a nyugati partra koncentrálna. Szerencsére Magyar Kálmán, a korábbi turné szervezője és Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető ebben kezdettől fogva partnerek voltak” – tette hozzá az igazgató.

„Az USA-ban országszerte több tucat magyar néptánccsoport működik, akiket az elmúlt években volt szerencsénk támogatni. Azt látjuk, hogy a néptánc kicsik és nagyok, magyar anyanyelvűek és magyarul nem beszélők számára is az egyik legkönnyebb és legnépszerűbb kulturális kapcsolódási forma hazánkoz itt, Amerikában. Az előadás-sorozat kapcsán reméljük, minél többen kapnak majd kedvet az amerikai magyar közösségek hagyományőrzésébe való aktív bekapcsolódásra” – mondta Smith Lacey Anna.

Forrás: Mandiner