Hány fokon ég a kultúra? – Juhász Zsolt koreográfus válaszolt

2018 október 01. hétfő, 7:39

A Duna Táncműhely és a Fugato Orchestra a CAFé Budapesten közösen elmélkedik arról, milyen lenne egy olyan világban élni, ahol könyveket égetnek. A Müpában látható Rezonancia 451 – Az újjászületés kapcsán a Duna Táncműhely vezetőjét kérdezte a Fidelio.

 

A Fidelio cikkéből:

Juhász Zsolt a Fugato Orchestrával közös munkáról elmondta, hogy pár évvel ezelőtt a zenéjükre készített egy “koreografikus szösszenetet”, aminek folyományaként tavaly megkereste Alpár Balázs zenekarvezető azzal, hogy mi lenne, ha pályáznának a Müpához egy darabbal. “Hozzám nagyon közel áll az ő gondolkodásmódjuk, hiszen a Duna Művészegyütteshez hasonlóan ők is keresik az átjárásokat műfajok között. Csak míg mi a néptánc és a kortárs műfajok metszéspontjaival foglalkozunk, addig ők a klasszikus és popzene határmezsgyéit kutatják. Az efféle együttműködések egyébként mindig hasznosak, hiszen újabb közönségrétegeket érhetünk el” – tette hozzá a koreográfus.

Juhász Zsolt / Fotó: Éder Vera

Juhász Zsolt / Fotó: Éder Vera

Juhász Zsolt elmondta, a darab alaptematikája szintén a zenekartól származott, hiszen Alpár Balázst nagyon mozgatta az a téma, hogy miként lehet a mai, kultúrát tekintve káoszos világunkban az értékeket átmenteni. “A darab szellemi hátteréhez Böhm György rendező találta meg az irodalmi alapanyagot: Ray Bradbury Farenheit 451 című regényét és az abból készült, azonos című, 1966-os Truffaut-kultuszfilmet, ami egy olyan diktatórikus társadalomról szól, ahol a tudást és a gondolkodást nem támogatják, ezért könyveket égetnek. A cím a papír gyulladási hőmérsékletére, a 451 Farenheitre utal. Bár ez a regény a maga korában egy disztópiának tűnt, a benne foglalt víziók mára szinte beteljesültek. Így – azt gondolom – van létjogosultsága annak, hogy közösen elgondolkozzunk az értékmentés lehetséges módjairól” – fogalmazott az alkotó.

“Én nem igazán hiszek a cselekményes táncművekben. Ez a téma pedig sokkal inkább többrétegű, minthogy le lehessen egyszerűsíteni egy ember, vagy egy emberpár történetére. Sokkal inkább egy közösség gondolkodásmódját, átalakulását próbáljuk megmutatni, és azon keresztül reflektálni a jelenre. Szeretnék egy olyan előadást létrehozni, ahol sokféle asszociációs mező nyílik a nézők számára, akik össze tudnak rakni egy saját történetet a látottak alapján” – mutatott rá Juhász Zsolt, aki a zenészek és táncosok interakciójával kapcsolatban elmondta, igyekeznek azon túllépni, hogy a zenészek a jobb sarokban zenélnek, míg a táncosok a bal sarokban táncolnak. “Egy izgalmas átjárást szeretnénk, és ehhez minden adott, hiszen a Fugato Orchestra színházi zenészekből és színpadi tapasztalattal rendelkező muzsikusokból áll, míg az együttesem táncosaiban is megvan a kíváncsiság az élő, jelenidejű találkozások iránt” – tette hozzá az előadás koreográfusa.

A teljes interjú itt olvasható.