Földi Lea: “Az a nehéz, hogy a mestereink szemén keresztül látjuk magunkat”

2018 október 15. hétfő, 9:04

18 plusz 1 kislányt vettek fel a Balettintézetbe. A plusz 1 Földi Lea volt, akiben a felvételin még kételkedtek a tanárok. Azóta a Magyar Nemzeti Balett címzetes magántáncosává léptették elő. A táncművészt a Papageno kérdezte.

A Papageno cikkéből:

“A testvérem, aki Szlovéniában él, épp itt van nálam, és ő jegyezte meg többször, milyen hasznos lenne a színészeknek is egy olyan napi rutin, mint a mi reggeli gyakorlatunk. A színház sokkal szubjektívebb műfaj, a színészi teljesítmények nem mérhetők össze, míg a balettben a technika sok kérdést eldönt. Épp ezért a balett versenyképesebb műfaj. A színészek lehetnek bohémabbak, ha nem próbálnak, beülhetnek egy pohár borral a büfébe beszélgetni. Nálunk ez lehetetlen, ha 12 órát vagyunk a próbateremben. A balett nagy figyelmet és önfegyelmet kíván, és nem csupán a test esztétikuma, de a fizikai teherbírás miatt is. Ha már a mester-tanítvány viszonyról beszéltünk: a balettben ez sokkal erősebb, mint a színházban. Már csak azért is, mert a színművészetire felnőttként felvételizel, ott a mester inkább mentor, később partner, barát is lehet. A balettben ez egészen más helyzet: amikor egészen kislányként, pláne kollégistaként bekerülünk ebbe a zárt közegbe, a mesternő egyfajta pótmama lesz” – fogalmazott Földi Lea.

Földi Lea / Fotó: Nagy Attila

Földi Lea / Fotó: Nagy Attila

A táncos szerint leginkább az a nehéz, hogy a mestereink szemén keresztül látjuk magunkat. “Én például gyakran ma is mást látok a tükörben, mint amilyen valóban vagyok. Nagy tisztelettel és jó emlékekkel gondolok vissza az iskolai évekre, és különösen Aradi Mária mesternőre. Minden, amit tőlük kapunk, emberileg és szakmailag is kihatással van az életünkre. Ahogyan a mestered megtanít dolgozni, úgy fogsz dolgozni egész életedben. Egyetlen mondatával helyre tud tenni benned mindent. Nem tudom elégszer elmondani, mennyire hálás vagyok Aradi Máriának, annyira összhangba kerültünk. Vele próbálni a Balanchine-t egészen más, szinte felemelő érzés volt. Tőle megkapok mindent, amire szükségem van, hogy a színpadon a maximumot tudjam nyújtani” – mesélte a Magyar Nemzeti Balett művésze.

Földi Lea elárulta, nagy várakozással néz az évad elé, ami izgalmas, bár fizikailag erős kihívás lesz. “Minden hónapban új darabot próbálunk, indításképp mindjárt a Girls in Focus estet a Falling Angels, a Trójai játékok és az Öt tangó koreográfiáival. A bahcsiszeráji szökőkutat és A vágy villamosát várom a legjobban. Annyira hiányoznak, hogy a mai napig szoktam gyakorolni otthon, a tükör előtt” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a baletten kívül gondolt-e másra, mint B-tervre, a táncművész így felelt: “Mindig erről álmodoztam, mindig ezt akartam csinálni. Nem tudom elképzelni, hogy megunom. Lehet, hogy rám talál valami más, de az biztos, hogy ekkora szerelem, ilyen nagyon vágyott, áhított dolog, mint a balett, nem lesz az életemben.”

A teljes interjú itt olvasható.