Hazánkban turnézik az orosz Beriozka “Nyírfácska” Táncegyüttes

2018 november 04. vasárnap, 14:29

Magyarországon turnézik az orosz Beriozka – vagy ahogyan hazánkban ismeretes, „Nyírfácska” – Állami Akadémiai Táncművészeti Együttes: 2018. november 17. és december 5. között tizenhét városban mutatják be az orosz táncművészet csodáját.

Az együttes immár 70 éve varázsolja el a közönséget világszerte. Tizenhét magyar városba – Nyíregyháza, Székesfehérvár, Keszthely, Kaposvár, Nagykanizsa, Gyöngyös, Cegléd, Budapest, Debrecen, Tatabánya, Kecskemét, Miskolc, Ajka, Szombathely, Békéscsaba, Vác, Százhalombatta – hozzák el koreográfiáikat. Könnyed női körtáncokkal, vérpezsdítő, fiatalos és lendületes szóló táncokkal gyönyörködtetik a nézőket. Új műsoruk a múltból előhozott tánckompozíciókat tartalmazza, amelyből természetesen nem marad el névadó táncuk sem!

A világhírű orosz állami együttest a 20. század kiemelkedő koreográfusa, Nagyezsgyina Nagyezsda alapította 1948-ban. Egyszer egy litográfián látta azt a körtáncot, amelynél a lányok nyírfavesszőket tartanak a kezükben, s ez a kép nem csak érdekes ötletet adott neki a tánchoz, hanem az egész életét megváltoztató ihletet is tartogatott számára. Ezt a képet egy lánykörtánc képében meg is jelenítette, az „Áll egy ifjú nyírfa a réten” című orosz népdal témájára. Ebben a körtáncban a lányok különös, „úszó/lebegő” lépteikkel olyan benyomást keltenek, mintha egy helyben állnának, a színpad pedig forogna alattuk. A nézők szeme láttára így egy egész nyírfaliget kel életre ünnepi öltözetben.

A moszkvai nézők és a sajtó „Berezka-Nyírfácska” névvel illette e táncot, amelyről később az együttest is elnevezték. Ezzel az új tánccal, egyszerre egy új stílust teremtettek az orosz színpadi koreográfia világában. Nagyezsgyina csodája abban állt, hogy az ősi néptáncot, a klasszikus tánccal ötvözte, így a színpadról sugárzó belső erő és az orosz tánc szépsége, a költészet képében tükröződik vissza.

A táncmozdulatok mellett fontos szerepe van a jelmezeknek is. Az egyedi stílusú koreográfia megkövetelte a különleges kosztümöket is. A lányok megjelenése az orosz természet képeihez kapcsolódnak, a ruhák színeivel és kellékeivel a napot, az eget, a folyót vagy a tavat szimbólumaként jelenítik meg. Ruháikon a fehér-vörös szín a domináns, amely a gyengédség és tisztaság képe, s amely ősidők óta a vidámságot, a napot és a fényt jelképezi.

Nagyezsgyina élete utolsó napjáig lelkesen vezette az együttest. M. Kolcova, a társulat egykori vezető szólistája követte őt művészeti vezetőként, aki méltó örököse és utóda lett.

Az orosz Beriozka Állami Akadémiai Táncművészeti Együttes
Magyarországon turnézik
2018. november 17. – december 5.

A 2018-as turné állomásai:
nov. 17. – Nyíregyháza – Kodály Zoltán terem
nov. 18. – Székesfehérvár – VOK Csarnok
nov. 19. – Keszthely – Balaton Színház
nov. 20. – Kaposvár – Városi Sportcsarnok
nov. 21. – Nagykanizsa – Hevesi Sándor Művelődési Központ
nov. 22. – Gyöngyös – Gyöngyök Mátra Művelődési Központ
nov. 23. – Cegléd – Kossuth Művelődési Központ
nov. 25. – Budapest – MOM Sport
nov. 26. – Debrecen – Kölcsey Központ
nov. 27. – Tatabánya – Földi Imre Sportcsarnok
nov. 28. – Kecskemét – Hírös Agóra
nov. 29. – Miskolc – Művészetek Háza
nov. 30. – Ajka – Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ
dec. 1. – Szombathely – Agora Művelődési és Sportház
dec. 3. – Békéscsaba – Csabagyöngye Kulturális Központ
dec. 4. – Vác – Madách Imre Művelődési Központ
dec. 5. – Százhalombatta – Barátság Kulturális Központ

Jegyek ide kattintva kaphatók.