Fennállása 70. évfordulóját ünnepli jövőre az Alba Regia Táncegyüttes

2018 december 26. szerda, 17:17

Az egész évadot felölelő programsorozatot tartanak a jubileum jegyében.

Az emlékévet felvezető sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester megállapította, hogy “a hetven év során a táncegyüttes mozgalommá vált, hisz generációk nőttek fel táncukat csodálva”. A közönség sokat kapott már tőlük az évek során, ez most hatványozottan így lesz az emlékévben – fűzte hozzá. A polgármester megjegyezte, hogy az Alba Regia Táncegyüttes nélkül nem létezne a fehérvári Táncház, amely egyfajta kulturális központja a városnak. A jubileumi év egyik kézzelfogható eredménye lehet, hogy az épület a város tulajdonába kerül, s akkor elkezdődhet a felújítása, ezzel biztosítva, hogy a következő évtizedekben tovább szolgálja a táncosokat – hangsúlyozta.

Juhász Zsófia, a táncegyüttest fenntartó Alba Regia Táncegyesület elnöke elmondta, hogy a jubileumi évre a Csoóri-program keretében csaknem húszmillió forintot nyertek, így valóban mindent meg tudnak mutatni magukból. Megemlítette, hogy könyv is készül az egyesület eddigi évtizedeiről.

A 2019-es év nyitányaként – több évtizedes hagyományt követve – rendezik meg a Vigasságcsinálók bálját február elején, majd egy héttel később a Néptáncosok IV. Fehérvári Találkozóját tartják a Táncházban. Márciusban szólótáncversenyt rendeznek, áprilisban pedig a Generációk találkozóján és a tánc világnapján ünnepelnek közösen. Az évad folyamán gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek fesztiváljára és a Szenior Csoportok II. Fehérvári Találkozójára is sor kerül. Augusztus 20-án, a Királyi Napok keretében pedig bemutatják 70 éves jubileumi gálaműsorukat.

Az Alba Regia Táncegyüttest 1949-ben alapították, azóta valamennyi magyar néptáncfesztiválon elismeréseket és díjakat nyertek el egyéni, kamara- és együttes kategóriában a népzene és különböző koreográfiák bemutatásával. A magyarországi néptáncegyüttesek minősítő rendszerében a legmagasabb kategóriába tartoznak.
Mintegy 500 fiatal – óvodás kortól 60 éves korig – 12 csoportban biztosítja az együttes folyamatos utánpótlását. Műsorunkban szinte az egész magyar nyelvterület táncai, dalai szerepelnek.

Forrás: MTI, Színház.org