Desdemonium – Összművészeti produkció a Bethlenben

2019 január 18. péntek, 9:08

Októberben mutatták be a Bethlen Téri Színházban Kertész Mónika operaénekes és Halász Gábor táncművész-koreográfus, azaz az IN-PACT formáció Desdemonium című előadását. Az élő hárfamuzsikával kísért összművészeti alkotás január 19-én este 7 órától ismét látható a Bethlenben.

Az alkotók ajánlója:

Könnyebb feladni magunkat és mások alapvetései szerint élni életünket, vagy megéri küzdeni az identitásunkért? Vajon honnan tudjuk, hogy megtaláltuk azt és nem illúzióban ringatva éljük mindennapjainkat? Tényleg a saját értékrendszerünk szerint élünk, vagy nem is tudatosul bennünk, hogy mások életéhez alakítjuk a miénket? Rendhagyó összetételű előadói duó, Kertész Mónika operaénekes és Halász Gábor táncos- koreográfus állt össze első interdiszciplináris előadásuk megalkotására, az IN-PACT társulat alapítóiként. Rossini Othello című operájából Desdemona karakterét ragadják ki, majd illesztik be a mai korba, mai felfogások közé. Desdemona kiszolgáltatott helyzetén keresztül mutatják be az identitásvesztés, és –nélküliség, az egymástól való függőség állapotát, annak érzelmi folyamatát. E karaktert elsősorban Othello feleségeként definiálják, személyiségét az őt körülvevő férfiak alakítják. Életét és sorsát is ők határozzák meg; ők emelik fel, vagy épp ők azok, akik kihúzzák a szőnyeget a lába alól. A darab ezúttal Desdemona szemszögéből és az előbb említett viszonyrendszer vizsgálatából épül fel.

Fotó: Bethlen Téri Színház

Fotó: Bethlen Téri Színház

Az alkotók egy interjúban úgy fogalmaztak, szeretnék átmosni azokat a nagyon éles határokat, amik táncos, zenész és énekes közt húzódnak a klasszikus műfajokban. Ahogyan ez az összemosódás kortárs műfajokban ma már megszokott. Az összeművészeti előadás alapja Rossini Othello című operája, azon belül is Desdemona karaktere. A téma- és címválasztásról így vallott Halász Gábor:„Maga a cím az, hogy Desdemonium. Eredetileg az lett volna, hogy Desdemoniumsymptons, tehát Desdemonium-i tünetek. Ezt a “tünetet” próbáltuk megjeleníteni és használni, a Rossini operában lévő Desdemona karakteren keresztül. Ez még a 21. században is egy olyan jelenség, amire sok példát láthatunk.”

Alkotók/Előadók: Kertész Mónika, Halász Gábor. Közreműködik: Kriesch Barbara – hárfa. Elektronikus zene: Halász Gábor. Zenei részletek: Rossini, Gasparini.

Fotó: Bethlen Téri Színház

Fotó: Bethlen Téri Színház

IN-PACT:
Az IN-PACT /Interdisciplinary Performing Arts Collective/ létrehozói, Kertész Mónika operaénekes és Halász Gábor táncművész-koreográfus, visszanyúlva a klasszikus kultúra gyökereihez, megteremtik az átjárást, összefonódást és fúziót az egymástól eltávolodott és jelen korunk előadóművészeti ágai között. Az IN-PACT azzal a céllal jött létre, hogy különböző műfajokat egyesítsen, melyek kiegészítik és támogatják egymást az előadói térben, hogy valami teljesen újat hozhassanak létre. Ezzel minél szélesebb érdeklődési körű közönséget szeretnének megérinteni. A produkciókban komoly-, kortárs és elektronikus zene, élő énekhang, beszédhang, tánc-, mozgás- és színházművészet, illetve digitális audiovizuális művészet jelenik meg. A művészek célja többek között saját korlátaik feloldása, a megszokott előadó-, és alkotóművészi közegből való kilépés és a különbözőségek közötti párbeszéd. Inspiratív és támogató szféra létrehozásával közösségi alkotási folyamat zajlik, címkék nélküli, és műfaji meghatározásokat kerülő produkciók létrehozására törekedve.

Fotó: Bethlen Téri Színház

Fotó: Bethlen Téri Színház

Az előadás a Bethlen Téri Színház Ambíció tehetségprogramjának részeként valósult meg, amellyel az elsődleges cél, hogy azok az alkotók vagy alkotócsapatok mutatkozhassanak meg, akiknek más lehetősége nem, vagy csak korlátozottan adódik. A 2018-2019-es évadban a legkülönfélébb műfajú Ambíció előadásokat tűzik műsorra, amelyek közt van tánc, próza és kortárs opera is. A darab a Bethlen Téri Színház Ambíció pályázatának támogatásával kerül bemutatásra. Külön köszönet: SÍN Kulturális Központ, Bakelit Multi Art Center.