Leonardo Da Vinci életéről készült táncelőadás

2019 február 14. csütörtök, 9:07

Az 500 éve elhunyt Leonardo da Vinciről készített táncdarabot Nemes Zsófia, a PR-Evolution művészeti vezetője.

Az új táncelőadásról

Nemes Zsófia új darabja műveinek azon sorát gyarapítja, amely az egyetemes kultúra zseniális alkotóinak, művészeinek titkát, személyiségük kibogozhatatlan összetettségét keresi.

Csakúgy, mint Modigliani alkotói életét (Festékbe zárt testek, 2016) vagy a Pier Paolo Pasolini utolsó éjszakáját (P.P.Pasolini Project, 2014) bemutató művei, a mostani tánclátomás is egy zseni belső világát kutatja.

A Leonardo da Vinci „mosolya” mögött rejlő nyitottság és kíváncsiság, a kikezdhetetlen önazonosság, a hallatlan kreativitás és a futurisztikus képzelet éppoly megfejthetetlen, mint leghíresebb művének, a La Giocondának (Mona Lisa) gondtalan tekintete. Az előadáshoz apropót kínál a reneszánsz polihisztor halálának idei 500 éves évfordulója.

A produkció kiindulópontja az a barlangi jelenet, amely a valóságban is meghatározó élménye volt a tudós életének. Noha az ott eltöltött időről szűkszavúan tesz említést a fennmaradt mintegy 6000 oldalnyi jegyzetében, mégis nagyszerű inspirációja a darabnak. Elhangoznak a világról és a jövőről szóló gondolatai is, amelyekre a színpadon reflektálnak a mozgásművészek.

A PR-Evolution társulatáról

A társulat 2003-ban alakult. A világhírű londoni Rambert Dance Companyból való hazatérése után, Kun Attila vezetése alatt indult el az állandó tagok nélküli, projektrendszerben működő együttes. Vezetését 2008-ban vette át Nemes Zsófia, és az együttes új alkotókkal gyarapodva a kortárs hazai táncélet egyik legtermékenyebb formációjává érett. Az erős technikai elvárások és a magas művészi kifejezés igénye jellemzi munkáikat. A PR-Evolution D. Co. 2014 óta kiemelt kategóriájú táncegyüttesként működik. Céljuk az új utak keresése és a kortárs tánc népszerűsítése.

A társulat vezetője és állandó koreográfusa, Nemes Zsófia gyermekkorában klasszikus balettet tanult, majd később megismerkedett a modern tánccal. Elvégezte a Testnevelési Egyetemet, majd a Magyar Táncművészeti Egyetem koreográfus szakán szerzett diplomát. Pályafutásának első jelentős sikereit a Sarbo Táncegyüttessel érte el, amelynek egyik alapító tagja volt. A Figurák Táncszínház vezetője, majd a Szegedi Kortárs Balett szólistája lett. 2004-től sok hazai és külföldi koreográfussal (többek között Bozsik Yvette-el, Kovács Gerzson Péterrel, Rui Hortával stb) dolgozott. 2004 óta a PR-Evolution DanceCompany tagja, 2008 óta pedig a társulat művészeti vezetője és koreográfusa.

Da Vinci mosolya – bemutató: 2019. február 18., hétfő, 19.00, Trip Hajó (Budapest, Szilágyi Dezső tér, 2-es moló)

Koreográfus: Nemes Zsófia

Zene: Gergely Attila – montázs

Szereplők: Hortobágyi Brigitta, Guzmics Petra, Tóth Rebeka, Bakonyi Jusztina, Krizsán Dániel, Taba Benjámin