“Soha nem kerestem a témákat, mindig rám találtak” – Bozsik Yvette válaszolt

2019 február 15. péntek, 8:10

A Kossuth-díjas balettművész, koreográfus felújítja az Oidipusz című darabot, 50 évesen tér vissza a színpadra a címszerepben. Bozsik Yvette-et a Marie Claire kérdezte.

 

A Marie Claire cikkéből:

“Mindig nagy példaképem volt Pina Bausch, aki a társulatába harminc év alatt nem nagyon vett fel táncosokat, valamint az idősebb művészeit is használta a színpadon. Negyed évszázadban benne van a szépség, az elmúlás, és az is, hogy ennyi idő alatt egy nagyon összeszokott csapat lettünk. Hiába jönnek jól képzett táncosok, az én társulatomba nehéz beilleszkedni, mert nemcsak arról szól, hogy jól kell tudni táncolni, hanem a közösségi lét is ugyanannyira fontos. Mi mindent együtt csinálunk, a fiúk mai napig cipelik a díszleteket a turnékon, valamint a színpadi létben is komoly együtt gondolkodás mutatkozik meg közöttünk. A táncosaim érett színészek, különböző színházi rendezéseimben játszanak és énekelnek. Közben bátorítom a fiatalokat is, és akikben tehetséget látok, beengedem őket a tréningjeinkre. Mindenképpen szeretném a társulatomat 25 év után megfiatalítani, folyamatosan csatlakoznak hozzánk fiatal táncművészek vendégfellépőként, vagy ösztöndíjasként” – mondta Bozsik Yvette.

Bozsik Yvette

Bozsik Yvette

A táncművész úgy fogalmazott, nem szokott mérlegelni, vajon mitől lehetne még sikeresebb. “Az ilyen gondolkodásnak biztos kudarc a vége, vagy valaki más utánzása. A koreográfus hallgatóknak is azt tanítom, hogy mindenki találja meg az egyéni hangját. Az egyéni hang akkor tud megnyilvánulni, ha minél alázatosabb vagy, és minél inkább figyelsz a világra, valamint azokra a változásokra, amelyeket alkotóként bevonzol. Nekem minden egyes darabom ilyen. Soha nem kerestem a témákat, mindig rám találtak. A húszas éveimre jellemző volt a témák spontán megtalálása a hétköznapokban, mostanában sokkal inkább egyemetes témákkal foglalkozom, például elővettem az ókori görögöket, az Oidipuszt és az Antigonét. Az ember idősebb korában árnyaltabban és komplexebben kezd el dolgokat látni, de akkor is csak kérdéseket tud feltenni. Nem gondolom, hogy bármit is tudok, csak kérdezek, ki merem mondani, hogy mennyi mindent nem tudok. Éppen ez az állapot visz el mégis a tudáshoz. Az évek során sok csalódás is ért. Ilyenkor az ember alázatosabb lesz. Mindig az hajtott, hogy a következő alkalommal megint valami újat próbáljak meg előhozni magamból” – hangsúlyozta az alkotó.

Bozsik Yvette elárulta, felújítja az Oidipusz című darabot, 50 évesen tér vissza a színpadra a címszerepben. Ebből lesz március 5-én és május 30-án két előadásuk a Müpában. “Ez egy olyan szerep, ami még ebben a korban is jól áll, plusz egy férfit kell megjelenítenem, ami teljesen más energiákat követel, mint egy női karakter” – fogalmazott. A Seherezádét a Budafoki Dohnányi Zenekarral mutatták be február elején, majd a Csipkerózsikát koreografálta a Pécsi Balettnek. A Magyar Táncművészeti Egyetemen van egy esti koreográfus osztálya, ahol koreográfia gyakorlatot és színházi rendezést tanít, a Kaposvári Egyetemen pedig a másodéves színművész osztályt tanítja.

A teljes interjú itt olvasható.