A szving meg a tangó – 6 nemzet táncosai a Sopron Balett előadásában

2019 február 24. vasárnap, 15:30

A Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett koprodukciójában készült táncjátékának premierjét február 23-án mutatták be a Petőfi Színházban. A rendező Demcsák Ottó, aki Rovó Péterrel és Szakál Attila koreográfusokkal dolgozott együtt.

Sopron Balett: A szving meg a tangó / Fotó: Szalay Károly

Sopron Balett: A szving meg a tangó / Fotó: Szalay Károly

Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit. Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a hat nemzet (magyar, orosz, olasz, brazil, dél-afrikai, mexikói) táncosait felvonultató produkció remek találkozási lehetőség. A művészek alkotói energiákat felszabadító jelenléte összekapcsolt országokat, kultúrákat. Ezért is örült annak, hogy a St. Pölten-i társulattal sikerült együttműködési megállapodást kötniük tavaly. A soproni teátrum nemzetközi kapcsolatai ezzel tovább erősödtek. A bécsi Europa Clubbal, a vajdasági Zentai Magyar Kamaraszínházzal, az erdélyi mikházi Csűrszínházzal és a felvidéki Komáromi Jókai Színházzal, valamint a Csavar Színházzal élőek ezek az együttműködések, csakúgy, mint oroszországi Szaranszkban található Jausev Állami Zenés Színházzal, ahonnan az elmúlt évadban orosz táncosok érkeztek, valamint onnan szerződtették Alekszej Batrakovot, a Saransk City Balett egykori vezetőjét is. Nemrég pedig öt évre szóló stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Fertőrákosi Kőfejtőt és Barlangszínházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. és az ausztriai Gerberhaus Culturproduktionen produkciós iroda. A magyar fél német nyelvű operett-előadásokkal várja az osztrák-bajor nyelvterületről érkező nézőket, csoportokat, az első ilyen produkció Lehár Ferenc A víg özvegy című műve lesz 2019. júniusában.

Sopron Balett: A szving meg a tangó / Fotó: Szalay Károly

Sopron Balett: A szving meg a tangó / Fotó: Szalay Károly

A sajtótájékoztatón Philipp Preiss, az osztrák balett együttes marketing és nemzetközi kapcsolatainak igazgatója és Michael Fichtenbaum, a csoport művészeti igazgatója hangsúlyozták, hogy európai kulturális hálózatként működnek. Nagyon izgalmas és a jövőre nézve is értékes számukra a most megvalósult koprodukció, amely további gyümölcsöket is teremhet. St. Pölten ugyanis tervezi, 2024-ben indul az Európa Kulturális Fővárosa címért.

Az alsó-ausztriai városból A szving meg a tangó produkcióba érkezett a brazil Tamara Dornelas és Joao Ludwig, a dél-afrikai Khanya Mandogana és az az olasz Anna Pia Tafuri. Mindegyikük nagyon jól érzi magát Sopronban, s ahogy megfogalmazták: erős csapatba kerültek, remek koreográfusok vezetésével izgalmas karaktereket formálhatnak meg. A tangóról szóló felvonásba Budapestről jöttek vendégtáncosok. Dudás Patrícia és a mexikói Santiago Maciel a szerepük szerint angyalként kísérik végig ezt a történetet. Mint mondták, az idő szorításában feszített volt számukra a próbaidőszak, már nagyon várják a soproni közönséggel a találkozást. Azért is marad emlékezetes számukra ez a munka, mert a tangó mellett a fúziós táncokba is belekóstolhattak. A Sopron Balett két tagja, Horváth Renáta és Vaszilij Nyemcsinov is a közös munka pozitív energiáit, hatásait emelték ki.

Sopron Balett: A szving meg a tangó / Fotó: Szalay Károly

Sopron Balett: A szving meg a tangó / Fotó: Szalay Károly

Demcsák Ottó rendező hozzátette: úgy érzi, egy mű akkor értékes, ha túlnő az alkotók szándékán. Amikor tavaly Rovó Péterrel beszélgetve kitalálták, hogy szving zenére készüljön balett, akkor nem gondolták, hogy ez az alkotói út ilyen sokszínű gazdagságot tartogat az együttes és az egész stáb számára. Rovó Péter elmondta: számára zene határozta meg a koreográfiát, a különböző figurák, jellemek megjelenítését. Ehhez nagyon sok segítséget kapott Szénási-Rovó Diánától. A legigényesebb hangokat nem a véletlenre bízta, ezért kérte fel őt mind a dalok, mind a zenekar összeállításában. A soproni és környékbeli zenészekből áll Local Vintage Company minden előadáson a színpadon játszik majd.

Szakál Attila, aki az argentin tangó koreográfiáját készítette a második részben, elmesélte, ő 2012-ben, amikor találkozott Pataki Andrással, említette neki, hogy ezt a műfajt és stílust is remekül, igényesen meg lehet mutatni a soproni közönségnek. Példaként említette, ő a fehérvári színházban dolgozott a Kísértet Tangóban és a nézők nagyon jól fogadták azt az előadást. Később a soproniak nagyon örültek az Evita bemutatójának, s itt már megláthatták, milyen az igazi tangó világa. A Buenos Airesből érkezett táncművész Nestor Pellicciaro tartott kurzust a stábnak. Most pedig már önálló tangó-táncművet is megtekinthetnek a nézők, s ennek ő nagyon örül.

Sopron Balett: A szving meg a tangó / Fotó: Szalay Károly

Sopron Balett: A szving meg a tangó / Fotó: Szalay Károly

Az előadás játékterét Pataki András alakította ki, a jelmeztervező Szélyes Andrea, a zenei vezető Oberfrank Péter.