Volf Katalint választották a Táncművészeti Egyetem művészeti vezetőjének

2019 március 29. péntek, 14:59

Aaugusztustól Volf Katalin lesz az intézmény művészeti vezetője, Orosz Adél, Pártay Lilla, Keveházi Gábor és Hágai Katalin pedig ezentúl a Művészeti Tanács külső tagjaként segíti az egyetem munkáját.

Fotó: Balogh Zoltán, MTI

Fotó: Balogh Zoltán, MTI

Az MTE pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Bolvári-Takács Gábor rektor elmondta: a szenátus valamennyi tagjának egybehangzó döntésével választották Volf Katalint a most létrehozott művészeti vezetői munkakör betöltésére. Mint mondta, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas érdemes művész augusztus 1-jétől egy évig látja el az új funkciót, amelyet az eddigi rektorhelyettesi feladatok egy részének leválasztásával hoztak létre, így biztosítva az egyetemi feladatok optimális ellátását. Volf Katalin az MTI-nek elmondta, hogy művészeti vezetői tevékenységének első időszakát Szakály György rektorhelyettessel karöltve végzi.

A szenátus a rektor javaslatára létrehozta az intézményben működő Művészeti Tanács külső tagjainak intézményét. A külső tagokat a rektor kéri fel, az Operaház Mesterművésze, a Nemzet Művésze cím viselői, valamint a kiemelkedő szakmai munkásságú táncművészek és koreográfusok köréből. A most elsőként felkért külső tagok, Orosz Adél, Pártay Lilla, Keveházi Gábor és Hágai Katalin Kossuth-díjas balettművészek évek óta részt vesznek az intézmény házi versenyeinek zsűrijében, szakmai vizsgáinak bizottságaiban és részt vállalnak a hallgatók nemzetközi megmérettetésekre való felkészítésében – mondta a rektor.

Az egyetem két eseménynek is társszervezője: a táncos műfajokat országosan népszerűsítő Nagy Táncválasztónak, továbbá a VII. Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettversenynek. A Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettversenyt és Fesztivált március 31. és április 5. között rendezik meg Budapesten. Az Eurotánc Alapítvány szervezésében, az MTE együttműködésével megvalósuló eseményről Bokor Roland, a rendezvény alapító igazgatója elmondta: 25 éve szervezték meg először a versenyt, amely az idén 7. alkalommal valósul meg. A rendezvényre 14 országból 48 versenyző jelentkezett, az egyetemről tíz fiatal nevezett.

Volf Katalin

Volf Katalin

A zsűri tagjai között van Szakály György, az MTE rektorhelyettese. Elmondta: a rendezvény szombaton indul. A verseny elődöntőit március 31-én és április 1-jén a Magyar Táncművészeti Egyetemen tartják. Az esemény keretében április 2-án egyetlen alkalommal levetítik a The White Crow – Rudolf Nurejev élete című filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A verseny középdöntőjét április 3-án, szintén a Magyar Táncművészeti Egyetemen tartják, az április 4-i döntőnek pedig a Nemzeti Táncszínház ad otthont. A verseny díjkiosztó gálaestjét április 5-én a Vígszínházban rendezik meg.
Mint elhangzott, a Nagy Táncválasztó ötlete Török Jolántól, a Táncpedagógusok Országos Szövetsége elnökétől származik. Az április 28-án, vasárnap zajló eseményhez a budapesti székhelyű MTE mellett öt vidéki nagyváros, Debrecen, Győr, Kecskemét, Pécs és Szeged is csatlakozik. A “Válaszd a táncot! Válassz egy táncot!” szlogennel meghirdetett programot a tánc világnapja alkalmából az MTE és a Táncpedagógusok Országos Szövetsége közösen hívta életre. Az eseményen ingyenes workshopok, nyilvános táncórák és mintegy száz amatőr tánciskola, táncműhely és táncpedagógus várja az érdeklődőket, akik előzetes regisztráció alapján megismerhetik és ki is próbálhatják a különféle táncstílusokat. A szervezők célja a táncműfajok megismertetésen túl a tánc és a mozgás széles körben való népszerűsítése. A programban táncfilmvetítés, táncbemutató, kiállítás, kerekasztal-beszélgetés is helyet kapott.

Péli Nagy Kata főszerkesztő a negyedévente megjelenő Táncművészet című folyóiratról elmondta: a címlapon a táncművészet új otthona, a Nemzeti Táncszínház szerepel és az új épületről olvashatnak a lapban, amelyben a Magyari Anita balettművésszel készült interjú és a Kun Zsuzsa balettművésszel, balettmesterrel készült utolsó interjú is helyet kapott.

Forrás: MTI, Színház.org