Forrószegiek – 30 év után újra színpadon Novák Tata legendás előadása

2019 április 17. szerda, 7:35

30 évvel a bemutató után ismét életre kel a Forrószegiek. Április 28-án a Nemzeti Táncszínházban a volt Honvéd Táncszínház egykori táncosai, fiatal pályatársaikkal közösen mutatják be az erdélyi Széken játszódó, valós eseményeken alapuló történetet. A lelkipásztor szerepében Ertl Pétert, a Nemzeti Táncszínház igazgatóját láthatják a nézők.

Forrószegiek próba / Fotó: Nemzeti Táncszínház

Forrószegiek próba / Fotó: Nemzeti Táncszínház

 

Az est első részében Novák Ferenc a „Szék táncai és táncélete a 20. század első felében” című, a hatvanas évek elején megírt szakdolgozata alapján mesél az európai viszonylatban is kiemelkedő néprajzi és művelődéstörténeti gyűjtőmunkájának élményeiről, eredményeiről.

„Novák Ferenc Forrószegiek című alkotása minden szempontból az önálló magyar táncdráma egyik emblematikus darabjának tekinthető, hiszen a világirodalom egyik legismertebb, számtalan színházi és filmes megfogalmazást is megélt szerelmi tragédiája, a Rómeó és Júlia klasszikus és egyetemes érvényű gondolatait jelenítette meg egy speciálisan magyar környezetben, sajátos módon, a magyar néptánc eszközeivel. Ebben a megközelítésben pedig a darab mindenképpen korszakalkotónak minősíthető.” (Dr. Jakabné Zórándi Mária: A „Magyar Iskola”).


Forrószegiek
– Széki Rómeó és Júlia –
táncjáték
Nemzeti Táncszínház – Nagyterem
2019. 04.28. vasárnap, 19.00

Előadók:
Magyar Táncművészeti Egyetem egykori és jelenlegi hallgatói, a volt Honvéd Táncszínház tagjai és a Bihari János Táncegyüttes