“Bármilyen mozgás lehet tánc” – Pintér Gábor válaszolt

2019 április 21. vasárnap, 9:10

Három dokumentumfilmet vetítettek a Trafóban az amerikai posztmodern tánc legfontosabb alakjairól a Mi a tánc? programsorozat keretében, amelynek szerkesztője Pintér Gábor, a Parallel Művészeti Alapítvány művészeti vezetője, aki fontos feladatának tartja a kortárs tánc népszerűsítését. A librarius.hu kérdezte.

 

A librarius.hu cikkéből:

Szervezőként régóta ismert a neve a hazai táncszakmában. Eredeti szakmájával felhagyva először a Trafó kávézójában kezdett el programokat szervezni. “Eredeti végzettségemet tekintve közgazdász vagyok. Pénzügyi karrieremet egy banknál kezdtem. Időközben láttam, hogy a Trafóban éppen vannak betöltendő állások, így beadtam a jelentkezésemet, de – szakirányú végzettség és szakmai tapasztalat híján – még odáig sem jutottam, hogy behívjanak. Nemsokára viszont kikerült egy új hirdetés is a falra, hogy a Trafó polgári szolgálatost keres, és mivel nekem még ott lógott a fejem fölött a sorkötelezettség, ez éppen kapóra jött. Másfél évig tartott ez az időszak, amely alatt szórólapoztam, borítékoltam, galériateremőr voltam. Szabó György, a Trafó akkori igazgatója látta, hogy lelkes vagyok, így megbízott a kávézó egyes programjainak szervezésével, lebonyolításával. Dolgoztam a Celluloid Műhellyel, az Irodalom Visszavággal, szerveztem Vers-Kép kiállítást és Táncfotó Vásárt. Nagyon sokat tanultam, és élveztem a közeget. Majd 2000-ben, Talló Gergely, a Műhely Alapítvány vezetője felajánlotta, hogy dolgozzak mellette asszisztensként, amit nagy örömmel el is vállaltam. Hat év Műhely után szabadúszó lettem, 2010 óta pedig a Parallel Művészeti Alapítványt vezetem” – mesélte Pintér Gábor.

Merce Cunningham és Carolyn Brown, 1972 / Fotó: Wendy Perron

Merce Cunningham és Carolyn Brown, 1972 / Fotó: Wendy Perron

A szervező elmondta, 2005 óta foglalkozik táncfilmekkel. A Műhely Alapítványnál kezdeményezője volt az EDIT Táncfilm Fesztiválnak, ahol négy évig kurátoraként, szervezőként dolgozott. 2017-ben már a Parallel keretein belül újraélesztette a programot Szerpentin Táncfilm Fesztivál néven egy komplexebb táncfilm projekt részeként, melynek a Mi a tánc? sorozat is az egyik eleme. De olyan tevékenységek is idetartoznak, mint a külföldi táncfilm-fesztiválokkal együttműködésben megvalósuló magyar táncfilm vetítések szervezése, vagy új filmek megvalósulásának kezdeményezése, támogatása. Míg a fesztivál elsősorban rövidfilmekre fókuszál, addig a Mi a tánc? teret ad egy-egy témához kapcsolódó hosszabb, akár másfél órás dokumentumfilmeknek is, melyekhez szakmai beszélgetések társíthatók. “Hogy miért az amerikai posztmodern tánc? Talán azért, mert a mai kortárs tánccal ez rokonítható leginkább. Nagyon sok párhuzamot látni az akkor forradalmi gondolatok és a mai táncértelmezések között, pedig – ha csak a Judson Dance Theatre-től számolom – már eltelt mintegy 60 év. És nemcsak a táncban, hanem szinte minden művészeti ágban elindult az intenzív kísérletezés, melyek mind hatással voltak egymásra” – fejtette ki a szervező.

Arra a kérdésre, hogy megjósolható-e, milyen változásokon megy majd át a modern tánc a következő 10-20 évben, Pintér Gábor így válaszolt: “Úgy gondolom, hogy ma a kortárs tánc a leginkább a posztmodernekből táplálkozik, arról nem is beszélve, hogy a performansz-művészet is Merce Cunningham és kortársaitól eredeztethető. Az, hogy bármilyen mozgás lehet tánc, hogy egy előadásban technológiát alkalmaznak, már Cunningham és a posztmodern idején megvalósult. A kontextus, a téma vagy a technológiai fejlettsége, ami más. Nehéz lenne megjósolni, hogy mi lesz 10-20 év múlva. Most egy kis ‘túlpörgést’ érzek, talán több letisztult, kifinomult, érzékeny előadás fog születni.”

A teljes interjú itt olvasható.