Új próbatermet kapott a Győri Balett

2019 április 25. csütörtök, 12:34

Mintegy kétszáz négyzetméter alapterületű új próbatermet kapott a Győri Balett a Győri Nemzeti Színház szomszédságában, az Árpád parkolóházban.

Első balett gyakorlat a Győri Balett új Stúdiójában Michael Kropf vendég balettmester vezetésével / Fotó: Győri Balett

Első balett gyakorlat a Győri Balett új Stúdiójában Michael Kropf vendég balettmester vezetésével / Fotó: Győri Balett

A tánc világnapja alkalmából csütörtökön átadott próbateremhez öltözők, balettmesteri helyiség, tea- és mosókonyha, valamint raktár és vizesblokk is tartozik, így a létesítmény összterülete mintegy négyszáz négyzetméter. A kivitelezésre a győri önkormányzat biztosított 186 millió forintot.  A légcserélő berendezések és légkondicionálók mellett hűtő álmennyezetet építettek, amely hűtőfolyadék keringetésével biztosítja a terem megfelelő hőszabályozását. Szálcement erősítésű fala hangelnyelőkkel szerelt burkolatot kapott, az utcára néző fóliázott üvegfalakat szintén hangszigetelték.  A padozat több rétegből áll, a legfelső réteg egy olyan balettszőnyeg, amelyet a világ számos balett-társulata használ.

A 260 férőhelyes, tavaly decemberben átadott parkolóházat 1,7 milliárd forintból alakították ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon keresztül kapott támogatásból, de a próbaterem kialakítását az önkormányzat finanszírozta.

Kiss János, a társulat igazgatója elmondta, hogy a hely lehetőségei miatt nem csak próbateremnek fogják használni a helyiséget. Példaként említette, hogy a június 17. és 23. között tizenötödik alkalommal megrendezendő Magyar Táncfesztivál idején a gyermekeknek mutatnak be ott darabokat, de más jellegű előadásokat is terveznek. “Az április 29-i tánc világnapja alkalmából ennél nagyobb ajándékot egy társulat sem kaphat a világon” – hangsúlyozta Kiss János. A Győri Balett korábban a színház épületében tartotta a próbákat. Az ünnepség végén a társulat a Velekei László művészeti vezető által koreografált PianoPlays című darabból adott elő részletet.

Forrás: MTI, Színház.org