Az Anna Kareninát mutatja be a Győri Balett a Müpában

2019 december 21. szombat, 12:28

Szombaton tartja az Anna Karenina című produkció budapesti bemutatóját a Müpában az idén negyvenedik évfordulóját ünneplő Győri Balett.

Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője két év után állította ismét színpadra Tolsztoj regényét, ezúttal a Győri Balettre szabva. A produkció győri premierjét a társulat 40 éves jubileumi rendezvénysorozatának záró eseményeként november 9-én tartották a Győri Nemzeti Színházban. Az új feldolgozásban számos fiatal táncművész kapott először lehetőséget főszerep megformálására.

Az új mű alapját a minimál zene jeles képviselője, Max Richter műveiből válogatták. A darabot Bozóki Mara díszletében mutatták be, Velich Rita korhű jelmezeivel, amelyek karakterükben ugyan felidézik a múlt század elejének részletgazdag öltözeteit, ugyanakkor modernek az anyagválasztásban. Színei a fekete, a vörös és az áttetsző fehér hármasában vizuálisan is leképezik a szereplők közötti feszültséget – áll az ismertetőben.

Fotó: Győri Balett

A 2017-es, korábbi táncszínházi feldolgozás a GG Tánc Eger és a Miskolci Balett közös produkciója volt, amelynek különlegessége nemcsak a koreográfiában rejlett, hanem a szokatlan megközelítésben, Csepi Alexandra dramaturg munkájában is. Mint a produkció ismertetőjében áll, az előadás sajátos tér-idő rendszerben, az eseményeket visszafelé elmesélve dolgozta fel a házasságon kívüli szerelem csapdájában vergődő Anna történetét.

Velekei László a mostani bemutató előtt szinte újratervezte a darabot. Ezúttal a társadalmi elvárások, valamint az egyének érdekei és lehetőségei között fennálló ellentétek vannak a középpontban. Mennyiben korlátozza egy pár megegyezésének lehetőségét az ellenséges közhangulat, volt-e esélye Annának és férjének a megoldások megtalálására? – teszik fel a kérdést az alkotók.

Fotó: Győri Balett

Hangsúlyosabb szerepet kap az anya-gyerek kapcsolat, új szereplőként jelenik meg a darabban a Végzet szürreális karaktere, amely összeköti a szálakat és jelen van a sorsfordító helyzetekben. Mint írják, a győri bemutató nagy meglepetése Marjai Lili Anna volt, aki 2013-ban végzett a Táncművészeti Egyetemen Szőnyi Nóra osztályában, és évfolyamából többedmagával azonnal a Győri Baletthez szerződött. A budapesti premieren Karenin megszemélyesítője Artem Pozdeev, Vronszkijt Jekli Zoltán táncolja.

Forrás: MTI, Színház.org